Wat is een PERT-diagram?
PERT is de afkorting van 'Program Evaluation and Review Technique'. Een PERT-diagram is een hulpmiddel voor projectbeheer dat wordt gebruikt om de afzonderlijke taken te analyseren die nodig zijn om een project af te ronden. PERT-diagrammen zijn bedoeld voor grootschalige projecten en zijn ontworpen om te bepalen hoeveel tijd nodig is om elke taak te voltooien, waarbij de kortste, langste en meest waarschijnlijke tijdsduur worden geschat.
PERT-diagrammen bieden een duidelijk visueel inzicht in de vereiste tijd en de afhankelijkheden tussen taken, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over de taakvolgorde, deadlines en meer. Met behulp van deze uitgebreide kaart van je taken en deadlines kunnen jij en je team het project in minder tijd afronden, met minder verspilling en onduidelijkheid, wat betere resultaten oplevert voor je team en je klanten.
In minder dan 5 minuten aan de slag met Lucidchart
- Gebruik onze online tool om je eerste online diagram te maken op basis van een sjabloon of leeg canvas of importeer een document.
- Voeg tekst, vormen en lijnen toe om je stroomdiagram aan te passen.
- Meer informatie over het aanpassen van de stijl en opmaak in je stroomdiagram.
- Vind wat je nodig hebt met 'Functie zoeken'.
- Deel je stroomdiagram met je team om samen te werken.
Voordelen van het gebruik van een PERT-diagram
PERT-diagrammen kunnen handig zijn bij niet-routinematige of tijdgevoelige projecten met veel onderling afhankelijke taken.
Een PERT-diagram kan je helpen het volgende te doen:
- De tijdslimieten voor je team verduidelijken.
- Een gedetailleerd overzicht bieden van de volgorde waarin taken moeten worden uitgevoerd.
- De tijd en middelen binnen je team effectiever beheren.
- Verspilling voorkomen en de kosten verlagen tijdens het project.
Het grootste voordeel van het gebruik van een PERT-diagram is misschien wel de potentiële hogere tevredenheid van werknemers en klanten. Bij effectief gebruik kunnen de gecontextualiseerde gegevens in PERT-diagrammen het besluitvormingsproces vereenvoudigen en je team een gevoel van verantwoordelijkheid geven met betrekking tot de projectvereisten. Dit betekent minder stress, minder gemiste deadlines en meer tijd voor het volgende project.
Wat is het verschil tussen een Gantt-diagram en een PERT-diagram?
Zowel PERT-diagrammen als Gantt-diagrammen zijn visuele hulpmiddelen die worden gebruikt voor projectbeheer, maar er zijn een paar duidelijke verschillen tussen de twee diagrammen. Het belangrijkste is dat PERT-diagrammen meestal worden gebruikt voordat een project begint om een groter project op te splitsen in kleinere taken, terwijl Gantt-diagrammen tijdens een project worden gebruikt om taken op datum te plannen en weer te geven hoeveel werkzaamheden er zijn voltooid.
Overweeg het gebruik van een PERT-diagram in plaats van een Gantt-diagram als je je wilt concentreren op het visualiseren van onderlinge afhankelijkheden, het kritieke pad van je project wilt bepalen of de duur van je project nauwkeurig wilt inschatten.
De onderstaande modellen brengen de verschillen tussen een PERT-diagram en een Gantt-diagram in beeld:
Voorbeeld van een PERT-diagram:
Voorbeeld van een Gantt-diagram:
Symbolen, notaties en terminologie in het PERT-diagram
De volgende lijst bevat veelgebruikte symbolen, pictogrammen en termen in PERT-diagrammen:
-
PERT-diagram: een PERT-diagram gebruikt de symbolen en notaties van programma-evaluatie- en -beoordelingstechnieken om de stroom van afhankelijke taken en andere gebeurtenissen in een project weer te geven.
-
PERT-gebeurtenis: een punt in een PERT-diagram dat de voltooiing of start van een of meer taken markeert. Dit punt kan pas plaatsvinden als alle activiteiten die tot die gebeurtenis hebben geleid, zijn voltooid.
-
Voorgaande gebeurtenis: een gebeurtenis die onmiddellijk voorafgaat aan een andere gebeurtenis binnen je project, zonder dat er een andere gebeurtenis tussenkomt.
-
Opvolgende gebeurtenis: een gebeurtenis die onmiddellijk volgt op een andere gebeurtenis, zonder dat er een andere gebeurtenis tussenkomt.
-
Kritiek pad: het pad tussen de eerste en de laatste gebeurtenis in je project, inclusief alle taken en de duur ervan, die samen de langste totale projectduur vormen. Door de langst mogelijke duur te bepalen, kun je vervolgens de kortst mogelijke tijd bepalen waarin je project kan worden voltooid.
-
Kritieke-padactiviteit: projecttaken die op tijd moeten beginnen en eindigen, zodat je project op tijd wordt afgerond.
-
Kritiek pad crashen: extra middelen aan het project toevoegen om activiteiten te voltooien en de planning ervan te verkorten.
-
Snelle tracking: projectactiviteiten die aanvankelijk opeenvolgend moesten worden voltooid, maar tegelijkertijd worden uitgevoerd om tijd te besparen.
-
Vertragingstijd: de vertraging tussen taken die een onderlinge afhankelijkheid hebben.
-
Doorlooptijd: de tijd die nodig is om een taak of een groep onderling afhankelijke taken te voltooien.
Symbool |
Symboolnaam |
Beschrijving |
Afsluiter |
| |
Knooppunt (rond) | Wordt gebruikt om gebeurtenissen of mijlpalen weer te geven en bevat een getal | |
| Knooppunt (rechthoekig) | Wordt gebruikt om gebeurtenissen of mijlpalen weer te geven en bevat een getal |
| Taak (tabel) | Bevat tijdschattingen, verwachte start- en einddatums en de taakeigenaar |
| Lijnconnector | Richtingspijlen die worden gebruikt om afhankelijkheden opeenvolgend weer te geven |
| Stippellijnconnector | Richtingspijlen die worden gebruikt om afhankelijkheden aan te geven waarvoor geen resources nodig zijn |
| Banen/containers | Gebruikt om het PERT-diagram op te delen in verschillende zones, die elk verschillende delen van het project vertegenwoordigen |
De PERT-formule en wanneer je die moet gebruiken om de verwachte tijd in te schatten
Er zijn een aantal variabelen die de voltooiing van taken kunnen beïnvloeden, waardoor het moeilijk is om in te schatten hoe lang het zal duren om een project af te ronden. Gebruikers van PERT-diagrammen vertrouwen meestal op vier standaardberekeningen bij het bepalen van de juiste doorlooptijd van hun projecten:
- Optimistische tijd (O): de kleinst mogelijke hoeveelheid tijd die nodig is om een taak uit te voeren.
- Meest waarschijnlijke tijd (M): een onderbouwde schatting van hoelang het zal duren om een taak zonder problemen of vertragingen te voltooien
- Pessimistische tijd (P): de maximale hoeveelheid tijd die nodig is om een taak uit te voeren.
- Verwachte tijd (E): een redelijke schatting van hoe lang het zal duren om een taak te voltooien, rekening houdend met mogelijke problemen of vertragingen.
De basisformule voor PERT-schattingen om de verwachte tijd te bepalen is E= (O + 4M + P)/6.
Zodra je elke tijdsinschatting hebt bepaald, kun je de PERT-formule gebruiken om de duur van een project effectiever te berekenen.
Laten we de verbouwing van een huis als voorbeeld nemen. Als je optimistische tijdsinschatting 160 dagen is, je pessimistische tijdsinschatting 365 dagen en je meest waarschijnlijke tijdsinschatting 200 dagen, ziet je formule er als volgt uit:
E = (160 + 4 x 200 + 365)/6
Je kunt dus inschatten dat de verbouwing van je huis ongeveer 221 dagen zal duren.
Een PERT-analyse uitvoeren
Je gebruikt een PERT-analyse om te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat je project op tijd is afgerond. Om een PERT-analyse uit te voeren, gebruik je de standaarddeviatie om de mate van variatie in je gegevens te bepalen.
De formule voor de standaarddeviatie is: (P - O)/6
Hoe lager je standaarddeviatie, hoe meer vertrouwen je kunt hebben in je verwachte voltooiingsdatum.
Voorbeelden van PERT-diagrammen
Gebruik een van de onderstaande sjablonen voor PERT-diagrammen en pas ze aan je eigen behoeften aan.
Eenvoudig PERT-diagram
Deze sjabloon bevat een eenvoudig PERT-diagramontwerp met 'activiteit op pijl'. Elke pijl is gelabeld met de bijbehorende taak en de verwachte tijdsduur, en het kritieke pad van het project is duidelijk gelabeld.
Netwerk-PERT-diagram
Deze PERT-diagramsjabloon toont taakknooppunten in een netwerkdiagram. Elk knooppunt bevat meer gedetailleerde informatie over de taak, inclusief tijdschattingen, duur en start- en eindtijden.
Verticaal PERT-diagram
Dit is een ander voorbeeld van een eenvoudig PERT-diagram met een verticale lay-out. In dit voorbeeld worden ook cirkelvormige knooppunten gebruikt om de taakvolgorde weer te geven, waarbij het kritieke pad is gemarkeerd met een rode contour.