maak automatisch diagrammen

De beste mindmaps voor projectmanagers

Leestijd: ongeveer 5 min

Onderwerpen:

    Moderne theorieën over projectmanagement zijn net zo alomtegenwoordig als de sectoren die ze gebruiken. We hebben procesgebaseerd, traditioneel, lean, benefits realization en critical chain projectmanagement, om er een paar te noemen. Elke methode vereist nieuwe processen, hulpmiddelen en diagrammen die al dan niet werken voor jou. Vooral als je leiding geeft aan een klein of middelgroot team, kunnen intensieve processen en uitgebreide diagrammen veel van je tijd en resources in beslag nemen zonder dat je er iets mee wint. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing in de vorm van mindmaps.

    Wat zijn mindmaps?

    Met mindmaps, gepopulariseerd in de jaren 1970 door auteur en onderwijsadviseur Tony Buzan, orden je gerelateerde onderwerpen rond een centraal beeld, een kernidee. Het kernidee wordt opgeschreven, en vervolgens stralen subonderwerpen vanuit het kernidee naar buiten uit. Elk subonderwerp kan steeds verder worden opgesplitst, waardoor je desgewenst een mindmap kunt maken met honderden of zelfs duizenden eindknooppunten.

    Volgens Buzan is dit de manier waarop onze hersenen van nature werken; hij noemt het ook wel "radiant thinking". Al onze kerngedachten zijn verbonden met tientallen verwante ideeën die eindeloos naar buiten stralen. Omdat mindmapping dit denkproces nabootst, voelt het intuïtief aan en kan het helpen om ideeën efficiënt te ordenen.

    Waarom mindmaps gebruiken?

    Mindmaps hebben een aantal positieve effecten bij gebruikers. Mindmaps kunnen bijvoorbeeld:

    • Kritisch denken en creativiteit verbeteren
    • Het genereren van ideeën in groepen bevorderen
    • Helpen bij het oplossen van problemen
    • Het leren en begrijpen van concepten verbeteren

    Deze effecten zijn vooral nuttig voor projectmanagers. Als een team vastloopt, kan een mindmap de teamleden helpen om kritisch na te denken en problemen op te lossen. Mindmaps kunnen waardevol zijn als je gaat brainstormen over een nieuw, baanbrekend idee. Bij het starten van een nieuwe onderneming kunnen mindmaps de benodigde context bieden op een manier die begrijpelijk is voor alle stakeholders. Creativiteit, het oplossen van problemen, het genereren van ideeën en groepsbegrip zijn allemaal voordelen die het werk van projectmanagers universeel vergemakkelijken.

    Mindmapping gebruiken voor projectmanagement

    Managers kunnen gedurende de hele levenscyclus van een project profiteren van de voordelen van mindmaps voor projectmanagement. We geven je een paar ideeën.

    1. Projectvereisten verzamelen

    Gebruik een mindmap om projecten op te splitsen in kleinere projectonderdelen. Werk voor elk onderdeel samen met technische en besluitvormende stakeholders om vereisten aan je mindmap toe te voegen. Met Lucidchart kun je iedereen de mindmap samen laten bewerken tijdens een vergadering, of afzonderlijk om tegemoet te komen aan drukke agenda's.

    2. Aantekeningen maken

    Maak tijdens werkvergaderingen aantekeningen met behulp van mindmaps. Noteer het hoofdidee van de vergadering en voeg vertakkingen toe met ideeën, vragen en punten naarmate de vergadering vordert. Gebruik vervolgens AI voor samenwerken om thema's en hoofdideeën binnen enkele seconden samen te vatten. Als je aantekeningen maakt met mindmaps in plaats van een opsomming, worden je luisteraars gedwongen actief mee te doen, waardoor ze meer inzicht krijgen en meer zullen onthouden.

    3. Presenteren

    Maak presentaties van je mindmaps. In tegenstelling tot een presentatie die ideeën lineair ordent, kun je met de organische stroom van gedachten in een mindmap je presentatie aanpassen aan de reactie van je publiek. Concentreer je op interessante gebieden en sla punten over die de luisteraars niet boeiend vinden. Probeer de presentatiemodus van Lucidchart om je volgende mindmap om te zetten in een diapresentatie. 

    4. Informatie opslaan

    Mindmaps ordenen inhoud per onderwerp. Daarom zijn ze, wanneer ze gebouwd zijn met een webgebaseerde mindmap-tool zoals Lucidchart, ideaal als een centrale opslagplaats van informatie. Links, bestanden, afbeeldingen en contactgegevens van collega's worden allemaal gesorteerd op onderwerp. Omdat je mindmap in Lucidchart staat, kun je hem delen met anderen die toegang tot je bestanden nodig hebben. Zij kunnen het document op elk gewenst moment openen om de benodigde informatie op te zoeken.

    5. Whiteboard/brainstorm

    Vorm ideeën samen met je team met behulp van mindmaps. Of je nu een probleem probeert op te lossen of een nieuw project bedenkt, samen zitten en ideeën uitwerken is een van de beste manieren om uitdagingen aan te pakken. Wanneer je tegen een muur aanloopt, kunnen de intuïtieve mindmappingfuncties van Lucid AI gebruiken om gerelateerde ideeën voor te stellen, je blikveld te verruimen en je te helpen productief te blijven.

     Lucidchart ondersteunt meerdere editors in één document, wat betekent dat iedereen kan bijdragen aan een brainstorm-mindmap.

    6. Takenlijsten

    Het mindmappen van een takenlijst is een vaardigheid waarmee je de persoonlijke productiviteit en de productiviteit van het team kunt verhogen. Denk na over alle onderdelen van een project en vervolgens over alle stappen die moeten worden gezet voor elk onderdeel. Zodra je al je taken in kaart hebt gebracht, kun je ze in een lijst rangschikken op hiërarchie van belang. Door eerst een mindmap te maken en pas daarna een prioriteitenlijst, zorg je ervoor dat er geen belangrijke taken worden vergeten. Het is ook gemakkelijker om objectief prioriteiten te stellen wanneer al je taken voor je liggen in plaats van vanaf het begin te proberen prioriteiten te stellen.

    Tips voor het maken van mindmaps voor projectmanagement

    Met de mindmappingfuncties van Lucid kun je binnen enkele seconden overzichtelijke kaarten maken. Overweeg deze tips om ze zo waardevol mogelijk te maken:

    • Maak je geen zorgen over opmaak en indeling, dat kan Lucid voor je doen! Je hoeft alleen maar je ideeën op te schrijven.
    • Gebruik onze AI-tool voor samenwerken als je het gevoel krijgt dat je vastloopt. Ontdek binnen enkele seconden gerelateerde ideeën, thema's en suggesties.
    • Gebruik naar hartenlust gebogen lijnen, kleuren en afbeeldingen. Hiermee maak je je mindmaps leuker en boeiender.

    Ontdek hoe Lucid je mindmaps naar een hoger niveau kan tillen. Inclusief gratis sjablonen!

    Bekijk het zelf
    Een AI gegenereerde mindmap
    Sjabloonvoorbeeld van mindmap met AI (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    Over Lucidchart

    Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

    Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

    Meld je gratis aan

    of verdergaan met

    Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

    Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

    Aan de slag

    • Prijzen
    • Individueel
    • Team
    • Enterprise
    • Contact met sales
    PrivacyJuridisch

    © 2024 Lucid Software Inc.