slimme diagrammen maken

Wat is slim diagrammen maken?

Leestijd: ongeveer 6 min

Onderwerpen:

  • Tutorials

Slimme diagrammen helpen je complexe informatie duidelijk over te brengen. Dankzij functies als voorwaardelijke opmaak, gegevenskoppeling, opmerkingen, presentatiemodus en automatisering worden diagrammen verheven van statische documenten tot impactvolle, langlevende artefacten die teams in staat stellen om te zien, af te stemmen en te handelen. Slimme diagrammen zijn vernuftiger en interactiever, en op een slimmere manier gemaakt.

De waarde van slimme diagrammen 

Laten we de definitie van slimme diagrammen verder uitwerken om de waarde ervan beter te begrijpen.

Verheffen documenten tot impactvolle, langlevende artefacten

Statische diagrammen kunnen je helpen belangrijke informatie voor een bepaalde periode te visualiseren, maar slimme diagrammen kunnen impactvolle, langlevende artefacten worden, die je organisatie helpen te zien hoe het was en waar het naartoe gaat.  

Slimme diagrammen zijn gekoppeld aan gegevens en worden in realtime bijgewerkt, wat betekent dat jij en je teamleden ze regelmatig kunnen verversen om de meest actuele informatie weer te geven, in plaats van helemaal opnieuw te moeten beginnen. Belanghebbenden kunnen verwijzen naar een slim diagram als een enkele bron van waarheid in plaats van verschillende versies van een diagram te moeten doorzoeken.   

Een slimme manier om diagrammen te maken

Slimme diagrammen worden op een slimmere manier gemaakt, omdat de automatisering en functionaliteit voor het koppelen van gegevens veel handmatig werk overbodig maakt. Het maken van diagrammen moet onmiddellijke waarde opleveren voor je team. Het mag niet resulteren in tijdverlies, waardoor zinvol werk op de lange baan wordt geschoven. Teams die het maken van slimme diagrammen opnemen in hun werkproces besparen tijd en profiteren van duidelijkheid binnen de context die ze anders niet zouden hebben.

De diagrammen zijn slimmer 

Last but not least zijn de diagrammen zelf slimmer. Met datakoppeling, real-time samenwerkingsmogelijkheden, voorwaardelijke opmaakfunctionaliteit en meer zijn slimme diagrammen vernuftige hulpmiddelen, die inzicht bieden in veel meer dan alleen de stappen van een proces. Ze worden uitgebreide informatiebronnen die zo eenvoudig of complex kunnen zijn als je wilt. In veel gevallen kunnen ze worden gebruikt om dezelfde informatie te communiceren die je zou krijgen van een vergadering (of zelfs meerdere vergaderingen).

Slimme diagramfuncties

Slimme diagramfuncties omvatten: 

  • Voorwaardelijke opmaak
  • Gegevenskoppeling en automatisering
  • Presentatiemodus 
  • Slimme containers
  • Opmerkingen en taken 
  • Dynamische vormen
  • UML-functionaliteit 
  • ERD-functionaliteit 

Voorwaardelijke opmaak 

Met voorwaardelijke opmaak kun je belangrijke informatie markeren, zodat je visueel gewaarschuwd wordt voor iets dat je aandacht nodig heeft. Met de regels voor voorwaardelijke opmaak kun je alle vormen in je diagram evalueren op basis van bepaalde criteria en de vormen markeren die aan de voorwaarden voldoen. 

Als je bijvoorbeeld een organigram maakt, kun je een voorwaarde instellen om werknemers te markeren waarvan de locaties niet zijn ingevuld, in plaats van de gegevens van elke persoon handmatig te controleren.   

Gegevenskoppeling en automatisering

Een van de belangrijkste verschillen tussen slimme diagrammen en gewone diagrammen is de mogelijkheid om slimme diagrammen te koppelen aan gegevens. Op deze manier worden slimme diagrammen krachtige, interactieve hulpmiddelen.

Als je bijvoorbeeld een gegevensset in Excel had, zou je die kunnen koppelen aan een slim diagram. Je kunt dat diagram dan zo vaak als nodig laten verversen om de huidige status van de dataset weer te geven, en dat allemaal zonder een nieuw diagram te maken of de gegevens opnieuw te koppelen.

Naast gegevenskoppeling en gegevensvernieuwing bieden de beste oplossingen voor slimme diagrammen ook:

  • Gegevens laten overlappen: de mogelijkheid om gegevens van diagrammen samen te voegen en tussen diagrammen over te dragen 
  • Gegevens vervangen: de mogelijkheid om gegevenssets te wijzigen waaraan een diagram is gekoppeld 

Presentatiemodus 

Met de presentatiemodus kun je je diagrammen op een gepolijste manier aan belanghebbenden presteren, rechtstreeks vanuit de app waarin je ze hebt gemaakt, in plaats van informatie over te dragen naar een tweede programma zoals Google Presentaties of Microsoft PowerPoint. De presentatiemodus hoort bij slimme diagrammen, omdat deze helpt bij het automatiseren van workflows en het sneller verkrijgen van buy-in van stakeholders.

Slimme containers

Met slimme containers kun je de datasets die aan je diagram zijn gekoppeld groeperen op basis van unieke kenmerken, in plaats van een spreadsheet te doorzoeken om de gegevens te vinden die je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld een spreadsheet gebruikt om de voortgang van een project bij te houden, kun je die gegevens in je diagram importeren en je slimme containers zo instellen dat ze worden gebaseerd op de kolom 'status' van je spreadsheet. Binnen je diagram worden je taken automatisch in containers gesorteerd op basis van hun statussen zoals 'Niet gestart', 'In behandeling' en 'Voltooid'.

Opmerkingen en taken 

Voeg opmerkingen toe en wijs bijdragers toe aan taken in je diagram. Met realtime opmerkingen en taken kun je de samenwerking op gang houden zonder het diagram waaraan je werkt te verlaten. 

Net als de presentatiemodus horen opmerkingen en taken bij slimme diagrammen, vanwege de manier waarop ze workflows en goedkeuringsprocessen automatiseren.

Dynamische vormen

Met dynamische vormen kun je statische waarden of formules toevoegen om informatie zoals de totale voortgang, percentages of waarderingen rechtstreeks in een diagram te berekenen of weer te geven.

Je kunt bijvoorbeeld een dashboard maken met dynamische vormen om een dataset visueel weer te geven in plaats van in een spreadsheet. 

UML-functionaliteit 

Een vormbibliotheek voor Unified Modeling Language (UML) bevat de componenten die nodig zijn om met een paar klikken verschillende soorten structurele en gedragsdiagrammen met UML-opmaak te maken, zoals klassen-, implementatie-, sequentie- en use-case-diagrammen.

ERD-functionaliteit 

Maak entity relationship-diagrammen (ERD's) met aangepaste tekst, vormgeving en relaties tussen de velden. Genereer automatisch databasetabellen en schema's met behulp van SQL-importeerfuncties.

De unieke mogelijkheden van Lucidchart

Ons doel is om organisaties te helpen aan de toekomst te bouwen, door teams in staat te stellen te zien, af te stemmen en te handelen. Je diagramapplicatie moet niet alleen een oplossing zijn voor het maken van visuals, maar je team helpen om kansen te zien en vervolgens op een zinvolle manier naar die kansen te handelen. 

Lucidchart bevat alle slimme diagramfuncties die we tot nu toe hebben beschreven, plus meer dan 1000 kant-en-klare sjablonen, integraties met toonaangevende apps zoals Quickbase en Salesforce en robuuste functionaliteit voor het koppelen en automatiseren van gegevens.

Bovendien kun je, in combinatie met Lucidspark, ons virtuele whiteboard, de volledige kracht van visuele samenwerking ervaren. Ontdek je beste ideeën in Lucidspark en transformeer ze naar actiegerichte plannen in Lucidchart, zodat niets innovatie in de weg staat.

slimme diagrammen maken

Wil je meer weten over Lucidchart? Ontdek hoe je eenvoudig krachtige diagrammen maakt met onze intelligente software.

Meer informatie

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2025 Lucid Software Inc.