Try free

rollen en taken van product owners

6 belangrijke taken van d

Leestijd: ongeveer 6 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur
  • Productontwikkeling

Product owners spelen een centrale rol in elke ontwikkelingscyclus. Maar wat doen product owners eigenlijk?

Hoewel de rol van product owners afhankelijk is van de omgeving, hebben ze doorgaans verschillende belangrijke rollen en taken die van alles kunnen omvatten, van bedrijfsstrategie tot productontwerp. Ze zijn verantwoordelijk voor het maximaliseren van het product en waarde door continue beheer van de backlog.

In deze blog bespreken we de zes rollen en verantwoordelijkheden van een Scrum product owner.

Wat is een product owner?

Op het meest fundamentele niveau is een Agile product owner, of Scrum product owner, de leider die verantwoordelijk is voor het maximaliseren van de waarde van de producten die worden gemaakt door een scrumontwikkelingsteam.

Om dit te doen, neemt een agile product owner verschillende rollen op zich, waaronder die van bedrijfsstrateeg, productontwerper, marktanalist, contactpersoon voor klanten en projectmanager. Kortom, agile product owners zijn een integraal onderdeel van elk scrumteam. 

overzicht van rollen van product owners
Overzicht van rollen en taken van product owners (klik op de afbeelding om hem te bewerken Lucidchart)

De rol van een product owner

Om de maximale waarde uit een product te halen, moet de agile product owner betrokken zijn bij verschillende aspecten. Denk hierbij aan strategie, productontwerp, marktanalyse en project management. Ookal heeft de product owner veel functies, de Scrum Gids zegt "de product owner is één persoon en geen comité." 

De ene dag moeten ze hun diepgaande kennis van de markt aanboren om strategieën te bedenken en hun visie aan stakeholders te presenteren. En de volgende dag moeten ze hun vaardigheden als ontwikkelaar aanspreken om ervoor te zorgen dat de doelen van het team tijdens een sprint worden gehaald.

6 belangrijke rollen en taken van product owners

1. De visie definiëren

De agile product owner is het aanspreekpunt in het productontwikkelingsteam en gebruikt zijn/haar algemene perspectief om doelen te definiëren en een visie voor ontwikkelingsprojecten te formuleren.

Product owners zijn verantwoordelijk voor de communicatie met alle stakeholders, waaronder klanten, bedrijfsmanagers en het ontwikkelingsteam, om ervoor te zorgen dat de doelen duidelijk zijn en de visie is afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen.

Een product owner met een algemener perspectief zorgt ervoor dat het team ondanks het flexibele en vaak snelle karakter van agile productontwikkeling een samenhangende visie blijft houden. Iedereen moet op één lijn zitten om een project effectief te laten verlopen.

Een product owner kan het team helpen die visie te behouden door een productroadmap op te stellen. De productroadmap is een algemene strategische, visuele samenvatting waarin de visie en richting voor het productaanbod in de loop van de tijd wordt uiteengezet. Het is zowel een strategische richtlijn ter referentie van stakeholders als een plan voor uitvoering.

voorbeeld van een productroadmap
Het product vision board (klik op de afbeelding om hem te bewerken)

2. De productbacklog beheren

Een van de belangrijkste taken voor een scrum product owner is het beheren van de productbacklog. Dit is de projecttakenlijst van het ontwikkelingsteam.

Het is de verantwoordelijkheid van de product owner om een productdoel te formuleren en communiceren en de lijst met backlogitems op te stellen en te prioriteren op basis van de algemene strategie en bedrijfsdoelstellingen. Een product owner doet dit over het algemeen in samenwerking met anderen die op de hoogte zijn van behoeften van de klant, waaronder het Scrum Team.

De productbacklog is geen statische takenlijst. Het is een dynamisch document dat gedurende de ontwikkeling voortdurend moet worden bijgewerkt op basis van veranderende projectbehoeften.

Omdat de productbacklog regelmatig verandert, moet de product owner de lijst toegankelijk en beschikbaar maken voor alle stakeholders (met name ontwikkelaars) om optimale prestaties en projectresultaten te waarborgen.

Kom meer te weten over het beheren van je productbacklog.

Meer informatie

3. Behoeften prioriteren

Het prioriteren van behoeften is een andere belangrijke taak van de product owner. De product owner moet voortdurend de balans tussen reikwijdte, budget en tijd bewaken en prioriteiten afwegen op basis van de behoeften en doelstellingen van stakeholders.

Als bijvoorbeeld de scope van de volgende lancering veranderd heeft dit een impact op tijd en budget. Het managen van deze compromissen is een proces waarin activiteiten worden gestuurd op het behalen van het best mogelijke resultaat. De product owner moet de compromissen begrijpen en communiceren met het management en andere stakeholders en zorgen dat middelen worden ingezet op een manier die potentie voor de gewenste uitkomst vergroot.

Ze zullen vaak situaties tegenkomen waar ze een feature of een verzoek moeten afwijzen om de focus op de visie en product roadmap te houden. Als de product owner niet de autoriteit heeft om deze beslissingen te maken, bestaat het risico dat er van de product roadmap wordt afgeweken, waardoor het product opgeblazen wordt en het team overweldigd wordt.

4. Deelnemen aan Scrum events

Als de visie, strategie en prioriteiten voor het product zijn bepaald, zal de product owner samen moeten werken met het team aan het product. Ze zijn een sleuteldeelnemer bij Scrum events als sprint planning, sprint reviews, sprint retrospectives en product backlog refinement.

Tijdens de sprint planning, stelt de product owner voor hoe het product verbeterd kan worden in de aankomende sprint op basis van stakeholder feedback. The product owner werkt met de ontwikkelaars om een sprintdoel te definiëren, te bepalen welke backlog items aan bod komen tijdens de sprint en discusiëren over hoe het team het gekozen werk zal afronden. Tijdens sprint planning en door de hele sprint heen, zal de product owner samen werken met de ontwikkelaars om de backlog items te verfijnen waar nodig.

De product owner speelt ook een sleutelrol tijdes de sprint review, waar het scrum team hun vooruitgang laat zien van de sprint aan relevante stakeholders. Aan het einde van de sprint, neemt de product owner deel aan de sprint retrospective met het gehele scrum team, waar ze de effectiviteit van de laatste sprint bespreken en discusiëren over verbeteringen.

5. Optreden als contactpersoon tussen teams en stakeholders

De product owner is de primaire schakel en contactpersoon tussen stakeholders en teams. Ze moeten dus heel goed kunnen communiceren om zo buy-in te krijgen van stakeholders voor alle belangrijke beslissingen en strategiëen en ze moeten duidelijke instructies kunnen geven aan de ontwikkelaars.

Een succesvolle product owner zal een expert zijn in het begrijpen van en anticitperen op de behoeftes van de klant om het product roadmap en de product backlog effectiever te beheren.

Hun diepe kennis van de markt en sterke communicatie skills helpen ze om te anticiperen op problemen of behoeften. Een product owner kan de klant beter begrijpen door middel van het in kaart brengen van de klantreis. Deze visuals creeëren een gedeelde visie voor de klantbeleving. Hierdoor bespaar je tijd en energie die je weer kan steken in het oplossen van de problemen van je klant en ze om ver te blazen met je product.

Sjabloon voor klantreiskaarten
Sjabloon voor het in kaart brengen van de customer journey (klik op de afbeelding om hem online aan te passen)

Ontdek meer tips over werken met stakeholder van product management expert Roman Pichler.

Lees de blog

7. Productvoortgang evalueren bij elke iteratie

De product owner is aansprakelijk voor elke fase van het ontwikkelingsproces en het eindproduct. De product owner speelt een primaire rol bij het inspecteren en evalueren van de productvoortgang bij elke iteratie. De product owner beoordeelt de prestaties en besluit of het team opnieuw moet beginnen of verder kan gaan met de volgende stappen.

Agile product owners dragen veel petten. Daarom hebben ze tools en oplossingen nodig die zich net zo snel aan hun veranderende rollen kunnen aanpassen als zijzelf.

Visuals kunnen je scrumteam in elke fase van het ontwikkelingsproces helpen om de overgang van het schetsen van de customer journey en het maken van mock-ups van productontwerpen naar het in kaart brengen van productafhankelijkheden en het delen van je werk met stakeholders te vergemakkelijken.

Zet de volgende stap en stel je scrumteam samen met deze sleutelrollen.

Meer informatie

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Gerelateerde artikelen

  • Betere productroadmaps maken in Lucidchart in 5 stappen

    Gebruik deze handleiding om een productroadmap te maken in Lucidchart. Bevat instructies voor het koppelen van gegevens, het gebruik van slimme containers en het toevoegen van voorwaardelijke opmaak. Inclusief sjablonen voor roadmaps!

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.