Software design: rekening houden met software downtime

Leestijd: ongeveer 5 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur
  • Productontwikkeling

Volgens een onderzoek van Opengear verliest 38% van de Amerikaanse bedrijven jaarlijks meer dan 1 miljoen dollar als gevolg van netwerkstoringen. In 2020, een jaar waarin de operationele efficiëntie van technologieën voor werken op afstand belangrijker was dan ooit, hebben grote bedrijven als Google, Zoom, Slack en Microsoft allemaal te maken gehad met grote storingen op hun platformen.

Bedrijven moeten hun software zo ontwerpen dat storingen kunnen worden opgevangen, aangezien deze veel geld kunnen kosten, de relatie met gebruikers kunnen schaden en de reputatie van het merk kunnen aantasten. 

Software ontwerpen om storingen op te vangen houdt in dat je herstel en oplossingen probeert te automatiseren. Deze voorzorgsmaatregelen helpen grootschalige onderbrekingen van de dienstverlening te voorkomen en zorgen ervoor dat ontwerpteams flexibel en oplossingsgericht blijven denken. Laten we enkele strategieën hiervoor overlopen. 

Waarom is het belangrijk om je software te ontwerpen om storingen op te vangen en software downtime te vermijden

Ongeacht je ontwerpproces zijn er componenten die buiten onze controle liggen en die zullen uitvallen. Daarom moeten ontwerpers en bedrijven zich voorbereiden om software downtime te vermijden en die doeltreffend aan te pakken als dit toch gebeurt.

Denk aan de laatste grote storing die je hebt gehad met je favoriete software. Of het nu gaat om e-mailproviders, workflowtools of zelfs berichtenapps, deze storingen doen zich voortdurend voor, en altijd weer zijn we erover verbaasd hoe enorm storend dat is voor ons dagelijkse werk. Gebruikers gaan onmiddellijk naar storingsdetectiewebsites of sociale mediakanalen om meer te weten te komen en zelfs te klagen over de storing. 

In dit artikel gaan we na hoe je software kunt ontwerpen om deze storingen op te vangen en software downtime kan vermijden. 

Software design om storingen op te vangen

Er zijn vijf belangrijke bouwstenen om software zo te ontwerpen dat die storingen opvangt en snel weer herstelt: 

1. Bouw redundante componenten

Redundantie is het dupliceren van essentiële componenten of functies in een systeem om de betrouwbaarheid van het systeem te verbeteren. Zie het als een failsafe maken, en dan een failsafe maken voor die failsafe, steeds weer opnieuw. Zo zorg je dat software online blijft, ook bij een storing.

Het is essentieel om de belangrijkste functionaliteit van je ontwerp nooit afhankelijk te laten zijn van één enkele component. Bouw in plaats daarvan redundante cloudcomponenten, bij voorkeur met minimale of geen gemeenschappelijke storingspunten. 

2. Stel automatisering in 

De beste manier om grote storingen te voorkomen? Test, test, test, en test nog wat meer - en automatiseer.

Door de processen voor het bouwen, promoten en releasen van software te automatiseren, kunnen bedrijven de softwareontwikkeling beter beheersen en de softwareproductie op betrouwbare wijze opschalen — met minder kans op fouten. Om dit te bereiken, moeten steeds meer bedrijven investeren in automation engineers om bedrijfs-, IT- en ontwikkelingsprocessen te automatiseren. 

3. Plan voor schaalbaarheid  

Wanneer je ontwerpt om storingen op te vangen, moet je ook plannen maken om op te schalen. De twee principes gaan hand in hand. Bedrijven schalen hun ontwerp om aan de vraag van klanten te voldoen of schalen de aanwerving om aan de behoeften van het bedrijf te voldoen; engineers bouwen ook schaalbaarheid en elasticiteit in de software in. Door schaalbaarheid in te bouwen in je systemen, kan je software een hogere werklast aan. Elasticiteit geeft je systeem de mogelijkheid om middelen dynamisch aan te passen aan verschillende belastingen, meestal met het oog op schaalvergroting.

In theorie is elke versie van een app of product een betere versie dan de vorige en kan deze beter voldoen aan de eisen van de gebruikers. Schaalbaarheid is eigenlijk een toename van de capaciteit. Als je team modulaire of redundante componenten bouwt, dan zul je vrijwel zeker een knelpunt of probleem tegenkomen in je product, aangezien feilbaarheid onvermijdelijk is bij softwareontwikkeling.

Elke gedeelde bron in je netwerk is een potentieel storingspunt dat in het beste geval je schaalbaarheid zal beperken en in het slechtste geval een reeks problemen zal veroorzaken. Wanneer je plannen maakt voor schaalbaarheid, bereid je je ook voor op het ontstaan van deze knelpunten.

4. Richt je op betrouwbaarheid

Als je weet dat storingen in software en clouddiensten onvermijdelijk zijn, kan de aandacht worden verlegd naar het beperken en snel herstellen van die storingen om de betrouwbaarheid te verbeteren. Technieken zoals het modelleren en simuleren van storingen zijn noodzakelijke elementen van een continu releaseproces, waarmee betrouwbaardere software en cloudsystemen worden gebouwd.

5. Bouw met elasticiteit 

Sommige dagen zullen meer van je software, app of cloudplatform vergen dan andere. Door elasticiteit in te bouwen, kun je de schaalbaarheid of capaciteit van het systeem vergroten of verkleinen door het aantal geïmplementeerde diensten aan te passen. 

Als je ook automatisering hebt ingesteld, zoals eerder besproken, kun je een reactief systeem creëren dat zich automatisch aanpast aan veranderingen in behoeften of belasting. Met dit soort elasticiteit, flexibiliteit en reactiviteit kun je storingen als gevolg van overbelasting van het systeem vermijden. 

In een wereld die meer flexibiliteit en wendbaarheid dan ooit vereist, is plannen maken om storingen op te vangen de sleutel tot succes. Veerkracht is waardevoller dan perfectie. Er zullen zich nog steeds storingen voordoen, maar de tools en systemen die zijn gebouwd om storingen tot een minimum te beperken, zullen de betrouwbaarheid ten goede komen en het vertrouwen van de klant vergroten.

De sleutel tot het ontwikkelen van flexibele en agile software is inzicht in je ontwerpplannen. Gebruik Lucidchart om al je technische systemen te bekijken.

Visualiseer je technische oplossingen

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridisch

© 2024 Lucid Software Inc.