Een online moodboard maken voor je volgende project
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 7 min
Onderwerpen:
Als je ooit Pinterest of Instagram hebt gebruikt, ben je ze waarschijnlijk al eens tegengekomen: moodboards. Of je nu een visie voor je merk creëert of ideeën opdoet voor je volgende creatieve project, moodboards zijn een effectieve manier om een verhaal te vertellen.
Omdat moodboards abstracte ideeën (zoals merk of stemkleur) visueel zo goed kunnen overbrengen, kunnen ze vooral nuttige tools zijn voor communicatie met klanten en teamleden.
Maar waar begin je?
Tegenwoordig maakt technologie het gemakkelijker dan ooit om je online inspiratieborden te maken en te delen. Gebruik de volgende tips om te leren hoe je voor je volgende project een moodboard maakt en gebruikt. Ontdek ook hoe je Lucidspark kunt gebruiken om eenvoudig online je eigen moodboard te maken.
Wat is een moodboard?
Een moodboard (ook wel een visiebord of inspiratiebord genoemd) is een compilatie of collage van afbeeldingen, illustraties, kleuren, woorden en typografie die een visie, boodschap en algemene sfeer overbrengen voor de stijl of het ontwerp van een project.
Hoewel iedereen er één kan maken, zijn moodboards vooral populaire hulpmiddelen voor creatieve beroepen zoals ontwerp en marketing die vaak abstracte concepten zoals stijl en stemkleur moeten communiceren.
Merkstrategen gebruiken bijvoorbeeld moodboards om het uiterlijk en de tone of voice van een merk te bepalen.
Wanneer gebruik je een moodboard?
Het fijnste aan moodboards is de veelzijdigheid. Je kunt een moodboard gebruiken voor zowel je persoonlijke als professionele bezigheden, individueel of binnen een team.
Maak een moodboard voor:
- Inspiratie voor je volgende project.
- Definitie van je creatieve richting.
- Bevestiging van de stijl van je merk.
- Communicatie van je ideeën.
Hoewel veel mensen graag moodboards gebruiken om hun creativiteit te sturen, zijn moodboards niet exclusief voor zelfstandig ondernemers of kunstafdelingen.
Moodboards zijn zelfs een geweldige manier om abstracte ideeën over te brengen aan verschillende teams binnen een organisatie, inclusief meer technische medewerkers zoals ontwikkelaars. Het gebruik van visuals helpt de communicatiekloof tussen teams te overbruggen die mogelijk ander taalgebruik hanteren (zoals marketing en ontwikkeling).
Dit is ook de reden waarom moodboards goed werken voor klantpresentaties. Vaak kennen klanten het jargon of de vakterminologie niet om te communiceren wat ze willen. Maar ze weten het als ze het zien. Moodboards vertalen die concepten in een visuele taal die iedereen kan begrijpen.
Wat moet je moodboard bevatten?
Elk moodboard is anders. Afhankelijk van de sfeer of stijl die je wilt bereiken, kun je een combinatie van de volgende opties gebruiken.
Foto's en afbeeldingen
Foto's en andere artistiek beeldmateriaal behoren tot de krachtigste elementen van een moodboard. Niet alle afbeeldingen worden echter op dezelfde manier gemaakt. Als je op internet zoekt (of je, jij of je eigen camera en kunstwerken), kies je alleen afbeeldingen van de hoogste kwaliteit die je beoogde visie weerspiegelen.
Kunst
Kunst is een geweldige manier om emotie weer te geven op je bord. De specifieke kunstenaar, stijl en zelfs tijdsperiode van het kunstwerk kunnen krachtige en verschillende reacties oproepen.
Woorden
Gebruik woorden, zinnen of zelfs korte citaten om een algemeen gevoel over te brengen of om de stijl of het merk van je project verder te definiëren. Zorg ervoor dat je je bord zo op maat maakt, dat de woorden die je kiest de andere elementen in je collage aanvullen en versterken.
Typografie
Misschien wel net zo belangrijk als welke woorden je gebruikt, is de stijl van die woorden (of letters). Typografie en letterkeuze zijn een effectieve manier om toon en persoonlijkheid over te brengen op je bord. Bedenk eens hoe anders de sfeer is met Comic Sans als lettertype vergeleken met Copperplate Gothic.
Texturen
Met textuur op je moodboard kun je diepgang toevoegen en verschillende emoties oproepen. Overweeg om papier met textuur, stof, knutselspullen en zelfs voorwerpen uit de natuur (zoals bloemen) toe te voegen. Als je een digitaal bord maakt, voeg dan foto's van deze elementen toe.
Patronen en vormen
Speel met patronen en vormen om beweging, symmetrie en energie op het bord tot stand te brengen (of te verstoren).
Waar vind je inspiratie voor je moodboard?
Het leuke van moodboards is dat je overal inspiratie vandaan kunt halen. Blader door tijdschriften, foto's, je schetsboek of doe ideeën op in de buitenlucht.
Al die opties kunnen natuurlijk overweldigend zijn, zeker als je het internet afstruint. Om dat te beperken kijk dan eens naar deze bronnen:
- Andere merken of websites die je bewondert
- Kunstenaarspagina's
Pinterest is een bijzonder handig hulpmiddel omdat de afbeeldingen worden verzameld per onderwerp en dat zijn er veel. Gebruik hun zoekbalk om te filteren op trefwoord of volg een specifieke groep, persoon of merk om afbeeldingen te vinden die betrekking hebben op je visie.
Tips voor het maken van een moodboard
Begin vroeg in het project om richting te geven aan je visie
Moodboards zijn het effectiefst als ze aan het begin van een project worden ingezet. Ze brengen de creatieve bal als het ware aan het rollen en kunnen een gemeenschappelijke visuele taal vaststellen waarop teamleden gedurende het hele project kunnen teruggrijpen.
Bovendien kun je, door je moodboard vroeg in het creatieve proces te maken, toekomstige herzieningen als gevolg van miscommunicatie of misverstanden voorkomen.
Een online moodboard maken
Traditioneel werden moodboards gemaakt op fysieke borden van schuim. Maar tegenwoordig maakt het internet het gemakkelijk om met één druk op de knop een visiebord samen te stellen. Online moodboards bieden deze extra voordelen:
- Bijna onbeperkte visuele bronnen om afbeeldingen uit samen te stellen
- Sneller en eenvoudiger proces om een verzameling te maken met online inspiratiebordmakers
- Eenvoudige opties om met meerdere mensen te delen
Online moodboardmakers geven creatievelingen flexibele opties om hun borden aan te passen en unieke verzamelingen samen te stellen.
Wees nauwkeurig in je samenstelling
Het kan verleidelijk zijn om een heleboel afbeeldingen en ideeën op je bord te zetten die je leuk vindt. Als het gaat om moodboards is minder echter vaak meer.
Tijdens de samenstelling van je bord, voeg je alleen afbeeldingen toe die precies bij je concept passen. De rest moet je weglaten of veranderen zodat het wel past. Als je bijvoorbeeld een mooie foto hebt, maar de kleuren zijn niet goed, overweeg dan om het kleurenschema van de foto aan te passen.
Door elk element nauwkeurig samen te stellen, krijg je een samenhangender en effectiever moodboard.
Ken je doelgroep
Als je begint aan een moodboard voor een klantproject, is het belangrijk dat je de klant en zijn merk begrijpt. Dit sluit aan op de bovenstaande tip om elk element nauwkeurig af te wegen. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe beter je je moodboard kunt aanpassen en een sfeer kunt creëren die de klant aanspreekt.
Blijf flexibel
Onthoud dat moodboards niet bindend zijn. Ze zijn een hulpmiddel om het gesprek op gang te brengen, maar zijn niet per se de laatste iteratie van je concept.
Gebruik je moodboards om je creatieve richting te sturen en om communicatie en samenwerking aan het project aan te moedigen. Blijf flexibel en laat het moodboard ontwikkelen terwijl je je visie aanscherpt.
Maak een online moodboard met Lucidchart
Het is vandaag de dag eenvoudiger dan ooit om online een moodboard te maken met Lucidchart.
Lucidchart is een visualisatieplatform met een onbeperkt aantal canvas- en maatwerkopties om je volgende project te maken. Verzamel je favoriete ideeën op het canvas door afbeeldingen rechtstreeks te importeren of gebruik de ingebouwde zoekfunctie voor afbeeldingen van het platform om afbeeldingen of pictogrammen te vinden die je ideeën overbrengen.
Als je klaar bent, deel je je project met je team. Lucidchart laat je in realtime samenwerken, zodat iedereen de kans krijgt om bij te dragen.
Meld je aan voor een gratis accountOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.