Dingen die we in ons dagelijks leven als vanzelfsprekend beschouwen, zijn ooit begonnen als iemands gekke idee en de allereerste productiteraties waren waarschijnlijk ruw, maar essentieel. Immers, als iemand je het concept van een mobiele telefoon uitlegt voordat je er ooit van hebt gehoord, is het makkelijk om het af te wijzen. Maar als je het product zou kunnen vasthouden en ervaren, zou je waarschijnlijk enthousiast zijn.
Dat is een van de redenen waarom minimum viable products zo belangrijk zijn. In de Agile-methodologie is een minimum viable product van groot belang vanwege verschillende belangrijke voordelen die aansluiten bij de Agile-principes en -ontwikkelingspraktijken. Met een minimum viable product kun je vroegtijdige feedback en validatie van gebruikers krijgen, de ontwikkelingskosten verlagen, de iteratie versnellen, de risico's beperken en sneller op de markt komen.
Wat is een minimum viable product?
Een minimum viable product is de meest elementaire versie van een product, die is ontwikkeld met de minimale noodzakelijke functies om vroege klanten tevreden te stellen en een productidee te valideren met de minste inspanning en middelen. Het is een startpunt voor productontwikkeling, waarmee teams de producthypothese kunnen testen, feedback van gebruikers kunnen verzamelen en weloverwogen beslissingen kunnen nemen over toekomstige iteraties.
Het minimum viable product bevat doorgaans kernfuncties die voldoen aan de primaire behoeften van de doelgroep, maar nog geen niet-essentiële of geavanceerde functies, die in latere versies kunnen worden toegevoegd. Een minimum viable product is een manier om iets te ontwikkelen dat de minste inspanning kost, maar resulteert in de grootste hoeveelheid kennis. Het moet ook aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf en het algemene gewenste resultaat van het team.
Een minimum viable product maken en testen
Het maken en testen van een minimum viable product vereist een systematische aanpak van productontwikkeling en -validatie. Hieronder staan de belangrijkste stappen die je bij dit proces kunnen helpen:
Ga aan de slag met gebruikerspersona's
Deze fictieve representaties van je ideale klanten zijn gebaseerd op feitelijke informatie over demografische gegevens, gedrag en voorkeuren van gebruikers. Ze helpen je de specifieke behoeften, doelen en uitdagingen van je klanten te begrijpen en geven richting aan productontwikkeling en marketingstrategieën. Door gebruikerspersona's te creëren, kun je je minimum viable product aanpassen aan de specifieke vereisten van je doelgroep.
Identificeer het kernprobleem of de behoefte
Definieer duidelijk het probleem dat je product wil oplossen of de behoefte die het wil vervullen. Begrijp je doelgroep en hun pijnpunten om ervoor te zorgen dat je minimum viable product een specifiek en significant probleem aanpakt.
Stel een productplan op
Dit uitgebreide document waarin de strategische visie en doelstellingen voor een specifiek product gedurende de hele levenscyclus worden geschetst, dient als een routekaart waarin de kenmerken, functionaliteiten en ontwikkelingstijdlijn van het product worden beschreven. Een productplan geeft je productontwikkelingsteam een duidelijke richting.
Bovendien omvat een productplan doorgaans een marktanalyse, onderzoek van concurrenten, een gedetailleerde beschrijving van de doelgroep en een uitgebreide strategie voor productlancering en doorlopend productbeheer.
Definieer de belangrijkste kenmerken
Bepaal de essentiële kenmerken die nodig zijn om het geïdentificeerde probleem of de geïdentificeerde behoefte aan te pakken. Concentreer je op het bouwen van alleen de functies die cruciaal zijn voor de basisfunctionaliteit van het product en houd het eenvoudig en gebruiksvriendelijk.
Ontwikkel een prototype
Maak een eenvoudig prototype of een basisproductversie die de kernfuncties bevat die in de vorige stap zijn geïdentificeerd. Het prototype moet functioneel genoeg zijn om een tastbare weergave van de belangrijkste waardepropositie van het product te bieden.
Klaar om een mockup te bouwen? Lucidchart kan hierbij helpen.
Ontdek hoeVoer een gebruikerstest uit
Verzamel feedback van een selecte groep doelgebruikers of potentiële klanten die je doelgroep vertegenwoordigen. Laat ze het prototype van het minimum viable product uitproberen en verzamel hun inzichten, meningen en suggesties. Analyseer hun feedback om te begrijpen hoe goed het minimum viable product aan hun behoeften voldoet en of het een bevredigende oplossing biedt voor hun problemen.
Pas aan op basis van feedback
Gebruik de feedback die je ontvangt tijdens gebruikerstests om de nodige aanpassingen en verbeteringen aan het minimum viable product aan te brengen. Geef prioriteit aan de feedback op basis van de meest kritieke problemen en integreer de voorgestelde wijzigingen in het product. Doe aanpassingen en verfijn het minimum viable product voortdurend op basis van de input om de bruikbaarheid, functionaliteit en algehele gebruikerservaring te verbeteren.
Meet belangrijke statistieken
Definieer key performance indicators (KPI's) die overeenkomen met de doelstellingen van het minimum viable product. Volg en meet deze statistieken om de prestaties en effectiviteit van het minimum viable product te evalueren bij het inspelen op het probleem of de behoefte waar het om gaat. Gebruik de statistieken om de impact van het minimum viable product op de betrokkenheid, tevredenheid en het algehele productsucces van gebruikers te beoordelen.
Plan voor de volgende iteratie
Op basis van de resultaten van gebruikerstests en de inzichten die zijn verzameld op basis van de statistieken, kun je de volgende iteratie van het product plannen. Bepaal welke aanvullende functies of verbeteringen in de volgende versies van het product moeten worden opgenomen, rekening houdend met de feedback en gegevens die zijn verzameld tijdens de testfase van het minimum viable product.
Minimum viable products gebruiken voor succesvolle productontwikkeling
Een minimum viable product kan een integrale rol spelen in je productstrategie, zodat je ervoor kunt zorgen dat wat je creëert voldoet aan de behoeften van je klanten. Door een minimum viable product te ontwikkelen, kun je je middelen efficiënter toewijzen. Je concentreert je dan op de belangrijkste functies die essentieel zijn voor de functionaliteit en waardepropositie van het product.
Als je eenmaal een werkend product hebt, kun je het op de markt brengen en intelligent itereren. Deze iteratieve benadering van ontwikkeling zorgt ervoor dat het eindproduct voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker en aan de eisen van de markt, wat leidt tot een grotere klanttevredenheid en klantenbinding.
Ontdek alle manieren waarop Lucid het productontwikkelingsproces kan verbeteren. Ga nu
Lancering van je product
Je minimum viable product op de markt brengen is in feite een productlancering. En productlanceringen zijn leuk. Ze bestaan meestal uit een reeks gecoördineerde activiteiten gericht op het creëren van bewustzijn, het wekken van interesse en het stimuleren van de verkoop van wat je op de markt brengt. Denk aan lanceringsevenementen zoals persconferenties, productdemonstraties of feesten om opwinding te creëren en het product te presenteren aan belangrijke stakeholders, media en potentiële klanten.
Je zult waarschijnlijk ook strategische planning, marketingcampagnes, PR-inspanningen en distributiestrategieën nodig hebben om ervoor te zorgen dat het product aan populariteit wint en de aandacht van de doelgroep trekt.
Bij een productlancering kun je creatief zijn met hoe je je product op de markt brengt. Je kunt je product een eigen smoel geven en spelen met de mogelijkheden van marketing. Dit is belangrijk, want als je marketing niet klopt met je aanvankelijke minimum viable product, kun je een andere wending nemen voordat je jaren bezig bent met het ontwikkelen van een marketingstrategie voor de lange termijn.
De implementatie van een uitgebreid marketingplan omvat waarschijnlijk reclame, public relations, socialemediacampagnes en andere promotieactiviteiten die buzz genereren en bekendheid creëren rondom het product. Op dit punt kun je heel creatief worden en niets is onmogelijk: denk aan alles van billboards tot stickers en out of the box grassroots-inspanningen.
Op zoek naar tips voor het maken van een geweldig productlanceringsplan?
Lees verderMaar eerst heb je dat minimum viable product nodig. Het maakt vroege marktvalidatie mogelijk, waardoor bedrijven hun productideeën kunnen testen en waardevolle feedback van gebruikers kunnen verzamelen. Het vermindert risico's (wat betekent dat je minder tijd, moeite en geld verspilt aan een product als blijkt dat niemand het wil) en stelt je in staat om doelgericht te itereren, zodat je je kansen op succes kunt maximaliseren.
Krijg het laatste advies op gebied van agile ontwikkeling, innovatie, productdocumentatie en meer.
Bekijk het zelfOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.