Brainstormen, hoe doe je dat? 4 brainstorm technieken om je creativiteit de vrije loop te laten
Jennifer Jackson
Leestijd: ongeveer 6 min
Onderwerpen:
Brainstormen, hoe doe je dat?
- Focus op kwantiteit
- Laat kritiek achterwege
- Sta open voor ongebruikelijke ideeën
- Combineer ideeën en verbeter ze
Ze zeggen vaak dat inspiratie opkomt wanneer je die het minst verwacht, maar dat is wel een vrij inefficiënte manier om op innovatie en creativiteit te gaan zitten wachten. Denk maar eens terug aan een moment waarop jij, of een team waarvan je deel uitmaakte, een bepaald probleem moest oplossen. Bijvoorbeeld iets simpels als het bedenken van het thema voor een bedrijfsfeest of het bepalen van strategieën om je doelen voor dit kwartaal te behalen. Zodra je bewust over ideeën gaat nadenken, weet je niets meer te bedenken.
Je hebt een strategie nodig waarmee je je creativiteit de vrije loop kunt laten. De oplossing hiervoor is brainstormen. Als je van brainstormen een integraal onderdeel maakt van je probleemoplossingsproces, stimuleert dat de samenwerking en de mogelijkheid om innovatief te denken. Hier kunnen de beste ideeën uit voortkomen. Volg deze vier stappen en leer hoe je als een echte pro kunt brainstormen over ideeën.
Pro tip: een online brainstorm tool met sticky notes zorgt ervoor dat iedereen een gelijk stem heeft tijdens je brainstorm en dat alle ideeën aan bod komen!
Wat is brainstormen?
De naam zegt het al. Brainstormen is je brein gebruiken om een probleem te bestormen met een heleboel creatieve oplossingen. Het is een techniek die wordt gebruikt voor het genereren van ideeën en om creativiteit aan te wakkeren.
Meestal wordt er aan het begin van een nieuw project gebrainstormd om innovatieve oplossingen voor actuele problemen te vinden. Je kunt die techniek echter ook toepassen als er een algemene behoefte is aan nieuwe ideeën.
Hoewel brainstormen normaal gesproken in groepen wordt gedaan, is het ook een geweldig hulpmiddel voor individuele mensen die aan persoonlijke doelen of projecten werken: bepalen waar je over gaat schrijven bijvoorbeeld, of het volgende project dat je van plan bent te gaan doen.
Als je weet hoe je kunt brainstormen, wordt het gemakkelijk om:
- alle mogelijkheden de revue te laten passeren;
- samenwerking te stimuleren;
- een creatieve burn-out te voorkomen;
- invalshoeken van buitenaf te verzamelen;
- veel ideeën te genereren in een korte tijd;
- creativiteit en innovatie te stimuleren.
De geschiedenis van brainstormen
Brainstormen is niet zomaar uit het niets verschenen. Reclameman Alex Osborn bedacht de term voor het eerst in 1941, toen hij ontdekte dat traditionele zakelijke vergaderingen niet per se de ideale setting waren voor het delen van nieuwe ideeën. Hij ging op zoek naar een manier om mensen de vrijheid te geven om buiten de kaders te denken zonder bang te hoeven zijn voor kritiek.
Er waren twee principes die volgens Osborn de 'ideatieve werkzaamheid' verbeterde: kritiek vermijden en kwantiteit boven kwaliteit stellen.
Deze principes brachten Osborn ertoe om de vier regels voor effectief brainstormen vast te stellen: focus op kwantiteit, kritiek achterwege laten, open staan voor ongebruikelijke ideeën en ideeën combineren en verbeteren. De bedoeling van deze regels was om een geschikte samenwerkingsomgeving te creëren, waarin creatieve en gekke ideeën konden ontstaan omdat mensen op nieuwe en unieke manieren gingen nadenken.
Volgens Osborn moest brainstormen worden gebruikt om een bepaald probleem of doel op te lossen. Brainstormen zonder een doel voor ogen kan ertoe leiden dat je afdwaalt van het doel of de oplossing.
Of je nu in je eentje aan het brainstormen bent voor persoonlijke projecten en doelen of juist als onderdeel van een team, de originele strategie van Osborn is nog steeds van fundamenteel belang om ideeën van de grond te krijgen.
Brainstorming is a simple, natural strategy for ideation and problem solving. It motivates people to dream up new ideas that may seem a little insane at first. Several of these ideas can be turned into a fresh and innovative answer to an issue. Other ideas can trigger even more inventive ideas and solutions.
Organiseer een effectieve brainstormsessie met behulp van deze 4 beste werkwijzen.
Meer informatieBrainstormsessie organiseren & brainstorm regels
1. Focus op kwantiteit
Je hebt waarschijnlijk weleens van de uitdrukking "kwaliteit boven kwantiteit" gehoord, maar op het gebied van brainstormen geldt eigenlijk precies het tegenovergestelde. Hoe meer ideeën, hoe beter.
In plaats van te proberen één geweldig idee te bedenken, leg je de focus op kwantiteit en probeer je zoveel mogelijk ideeën te bedenken. Deze methode geeft je meer opties om uit te kiezen en kan anderen inspireren om na te denken over nieuwe ideeën. Niet elk idee zal geweldig zijn, maar één slecht idee kan ook leiden tot meerdere goede.
Hoe meer ideeën er worden gedeeld, hoe groter de kans dat er uiteindelijk een paar bruikbare ideeën uitrollen die je verder kunt uitwerken.
2. Laat kritiek achterwege
Negativiteit hoort niet thuis in een brainstormsessie. Geen enkel idee is beter dan een ander. Als je ideeën bekritiseert, zijn mensen minder bereid om hun ideeën te delen wat dus weer tegen de eerste regel van Osborn, die van kwantiteit boven kwaliteit, indruist.
Door kritiek achterwege te laten, ontstaat een omgeving waarin mensen vrijelijk hun gedachten en ideeën kunnen delen, zonder bang te hoeven zijn dat hun inbreng als 'fout' of 'dom' wordt beschouwd.
Als mensen niet meer bang zijn voor kritiek, is de kans groter dat ze niet alleen meer ideeën delen, maar ook leukere en gekke ideeën. Ongebruikelijke ideeën zijn heel belangrijk voor brainstormen en moeten zeker worden gehoord.
3. Sta open voor ongebruikelijke ideeën
Moedig mensen aan om elk idee te uiten, hoe bizar ook. Unieke, ongebruikelijke en zelfs excentrieke ideeën zijn misschien niet altijd haalbaar, maar kunnen wel leiden tot innovatieve oplossingen waar je eerder niet aan had gedacht.
Het is belangrijk om een onconventionele invalshoek in een brainstormsessie toe te laten. Hiermee creëer je een open ruimte voor creativiteit en zorg je ervoor dat er meer ideeën worden gedeeld.
"Het is makkelijker om een wild idee af te zwakken dan een volledig nieuw idee uit de hoed te toveren." —Alex Osborn
4. Ideeën combineren en verbeteren
Bouw voort op ideeën. Het is duidelijk dat je team niet elk idee kan verwezenlijken, maar ze kunnen wel heel goed als inspiratie dienen.
Combineer concepten om nieuwe oplossingen te creëren. Evalueer alle ideeën om te bepalen welke haalbaar, innovatief en het meest geschikt zijn om je doel te bereiken. Lift mee op die ideeën en opper mogelijkheden voor verbeteringen of vergelijkbare alternatieven. Geen enkel idee is onfeilbaar. Ook als het niet oorspronkelijk jouw eigen idee is, wil dat nog niet zeggen dat jij er niets aan toe kunt voegen.
Stel dat jij en je team aan het brainstormen zijn over efficiëntere manieren om gebruikers aan je product te laten wennen. Een van de ideeën die worden gedeeld is om tips en hulpmiddelen toe te voegen aan het productdashboard. Door dat idee komt iemand anders weer op het idee om een wizard aan te maken die gebruikers door het product heen leidt.
Voortbouwen op de gedeelde ideeën helpt teams om de beste oplossing voor het doel of probleem te vinden.
Brainstorm technieken
Sinds het begin heeft brainstormen de wereld stormenderhand veroverd (bedoelde woordspeling). Iedereen over de hele wereld gebruikt brainstormtechnieken om de creativiteit de vrije loop te laten. Er zijn tegenwoordig talloze brainstorm methoden om effectievere brainstormsessies te houden, zoals:
- Mindmapping
- '5 x waarom'-methode
- Brainwriting
- Rolestorming
- Starbursting
- Snelle ideevorming
Als je wilt experimenteren met meer geavanceerde methoden, bekijk dan deze populaire brainstormtechnieken.
Er zijn veel manieren om te brainstormen. Of je nu graag met lijstjes werkt of meer een visuele denker bent, brainstormen gaat soepeler en effectiever wanneer je je gedachten ordent in Lucidchart.
Geef jouw ideeën meer kracht met onze brainstormsoftware.
Meer informatieOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.
Gerelateerde artikelen
Brainstormsessie organiseren: 7 tips voor een creatieve brainstorm
Door te brainstormen kun je nieuwe ideeën genereren en een omgeving creëren waar iedereen productief kan samenwerken. Maar zonder de juiste voorbereiding, sturing en focus kan een brainstormvergadering al snel ontsporen. Hier lees je hoe je jouw brainstormsessies tot een succes maakt.
Als de inspiratie toeslaat: 12 effectieve brainstorm technieken
Op zoek naar nieuwe manieren om ideeën te genereren? In dit artikel bekijken we verschillende brainstorm technieken en behandelen we de voor en nadelen van elke techniek, zodat je de beste methode kunt kiezen voor jou en je team.