Agile methode uitgelegd
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 8 min
Onderwerpen:
Agile werken, wat is dat?
De agile-methode verdeelt het ontwikkelingsproces in iteratieve stappen en stimuleert flexibiliteit, testen en verandering gedurende de levenscyclus van een project.
Als projectmanager weet je dat je bedrijf mee moet bewegen in een constant veranderend landschap en dat traditionele methoden voor projectmanagement niet altijd genoeg zijn. Veel bedrijven blijven voorop lopen door slimmere, snellere en meer experimentele manieren te gebruiken om de productie te stimuleren.
En nu is er de agile-methode.
Er is niet één definitie van de agile-methode. De agile-methode is meer een mindset of manier om een project te benaderen. In plaats van te plannen en naar een leverings- of lanceringsdatum toe te werken, verdeelt de agile-methode het ontwikkelingsproces in iteratieve stappen, waardoor flexibiliteit, testen en verandering gedurende de levenscyclus van het project mogelijk is.
Ontdek wat de agile-methode is en hoe jij deze principes kunt toepassen op je team.
Agile betekenis: wat is agile?
De agile-methode werkt niet met opeenvolgende fasen maar vertrouwt op gelijktijdig, incrementeel werk in verschillende afdelingen. Teams voltooien het werk in sprints, die meestal worden opgedeeld in tijdsblokken van twee weken. Door de verschillende controlepunten tijdens het project kan het team van richting veranderen als dat nodig is. Door gedurende het hele proces continu de temperatuur van het project te meten, kun je een beter eindproduct afleveren.
Waarom kiezen voor agile in plaats van de traditionele watervalmethode of andere managementstijlen?
Scott Sehlhorst, productmanagement- en strategieadviseur, legt het uit:
"Er zijn drie contexten waarin agile aanzienlijke waarde oplevert — en elke context kent belangrijke voordelen. Teamleden krijgen feedback over hun werk en begrijpen op welke manier dat wat ze hebben gemaakt effect heeft gehad, wat hen per persoon intrinsiek voordeel opleverde. Ingenieursteams worden gezamenlijk niet alleen efficiënter in hun bedrijfsvoering, maar ook effectiever in het leveren van waarde. Bedrijven als geheel passen zich beter aan veranderingen in hun markten aan en worden daardoor concurrerender, waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van de toegenomen effectiviteit als het hernieuwde reactievermogen."
Hoe werkt agile?
De agile-methode laten werken is heel eenvoudig. Misschien gebruik je al een vorm van deze methode, zonder dat je er bij stil staat. Iedereen is bekend met het maken van takenlijsten, het prioriteren van items en vervolgens dingen af te strepen. De agile-methode is eigenlijk gewoon een meer gedetailleerde en georganiseerde takenlijst.
Stap één: stel een lijst op met functies of items die je moet hebben. Voor deze stap moet je in gesprek met de klant en/of belangrijke stakeholders om de kenmerken van het project en een volgorde van prioriteit te bepalen. In het voorbeeld van softwareontwikkeling gebruiken veel groepen de MoSCoW-regel om te beslissen welke items en functies in de eerste ontwikkelingsfase moeten worden opgenomen:
- Must have (Moet worden gedaan)
- Should have (Zou gedaan moeten worden)
- Could have (Zou gedaan kunnen worden)
- Heb je nu geen tijd, maar later
Stap twee: schat in hoe lang het voltooien van elke functie of elk item zal duren. Tijdens deze stap stelt het team ook prioriteiten zodat de belangrijkste zaken als eerste worden afgerond.
Stap drie: stel een schema op om te bepalen aan welke functies het eerst moet worden gewerkt, wanneer producten kunnen worden vrijgegeven om te testen en de tijdlijn voor het verwerken van feedback in de iteraties. Naarmate het werk vordert, past het team het plan aan en beslist het of het tempo en de cadans van het project comfortabel zijn voor alle deelnemers of dat het moet worden verhoogd of verlaagd.
De 12 agile principes
Hoewel er veel soorten frameworks voor de agile-methode bestaan, komen in alle soorten een paar basisprincipes terug. Allereerst zijn er 12 principes uit het Agile Manifesto:
- Klanttevredenheid door vroege en continue levering van software
- Rekening houden met veranderende vereisten tijdens het ontwikkelingsproces
- Frequente levering van werkende software
- Samenwerking tussen de zakelijke stakeholders en ontwikkelaars tijdens het project
- Ondersteunen, vertrouwen en motiveren van de betrokken mensen
- Mogelijk maken van persoonlijke interacties
- Werkende software is de belangrijkste maatstaf voor vooruitgang
- Agile-processen om een consistent ontwikkelingstempo te ondersteunen
- Aandacht voor technische details en design verbetert de wendbaarheid
- Eenvoud
- Zelforganiserende teams leveren geweldige architecturen, vereisten en ontwerpen op
- Regelmatige reflecties over hoe je effectiever kunt worden
Deze 12 principes worden gevoed door de vier kernwaarden van agile.
4 Kernwaarden
Mensen en interactie boven processen en tools
De verschillende implementaties van de agile-methode zijn allemaal afhankelijk van in hoeverre kleine teams onafhankelijk en samen aan een project kunnen werken. In deze setting hecht het team meer waarde aan persoonlijke interacties dan aan meer passieve communicatiemiddelen, en mogen individuele deelnemers gedurende het hele proces beslissingen nemen in plaats van te luisteren naar instructies of begeleiding van bovenaf.
Werkende software boven uitgebreide documentatie
Al het onderzoek, onderzoeksmissies en studies in de wereld kunnen niet concurreren met een echt werkend product. Door zich te concentreren op het ontwikkelen en uitbrengen van meerdere iteraties van een product en het continu testen van die iteraties, kan het team in realtime op problemen reageren en correcties aanbrengen die uiteindelijk resulteren in een meer verfijnde definitieve versie.
Reageren op verandering boven het volgen van een plan
Bijna elk project begint met de omvang van het werk: het afspreken welke resultaten behaald moeten worden. De omvang van het werk biedt context en een referentiepunt gedurende het hele project, maar het mag het gesprek tussen stakeholders niet in de weg staan. Een open dialoog en bereidheid om tijdens het ontwikkelingsproces waar nodig aanpassingen te maken, is het kenmerk van de agile-methode en leidt tot een beter eindproduct.
Samenwerken met de klant boven onderhandelen over contracten
Op het moment dat feedback en uitdagingen zich voordoen, geeft de agile-methode je de mogelijkheid om bij te sturen. In plaats van te wachten tot na een lanceringsdatum om bugs aan te pakken, brengen teams voortdurend versies van hun product uit, testen ze met echte gebruikers en lossen ze problemen op zodra ze worden geconstateerd.
Soorten agile-methoden
Er zijn veel soorten agile-frameworks beschikbaar voor ontwikkeling en project management. We geven je een algemeen overzicht van de verschillende soorten frameworks die gebruikmaken van de agile-methode.
De scrum methode
De scrum methode is sterk afhankelijk van constante feedback, zelfmanagement, kleine teams en werk dat is opgedeeld in sprints of in periodes van twee weken doelgericht werken.
De sprint begint met een planningsvergadering om te beslissen welke taken het team gedurende de twee weken gaat uitvoeren. De teams houden doorgaans dagelijks een korte vergadering om te bepalen of hun doelen op schema liggen, en dan houden ze een retrospectieve vergadering na de sprint om te zien wat ze hebben bereikt en wat ze de volgende keer kunnen verbeteren.
Kanban-methode
De Kanban-methode is oorspronkelijk geïntroduceerd als een Japanse productiemethode om projectrichtlijnen te communiceren. Het is een strategie die werkitems in context van elkaar toont, zodat het team kan zien welke items prioriteit hebben en kan voorkomen dat het zich aan te veel taken tegelijk vasthoudt.
Extreme programmeermethode (XP methode)
Dit agile-framework, dat bekend staat als de XP-methode, legt de nadruk op klanttevredenheid: je levert functies aan klanten op het moment dat ze die nodig hebben in plaats van alle updates te leveren voor een datum ver in de toekomst. Ter ondersteuning van dit doel, ligt de nadruk bij de XP-methode ook op:
- Constante communicatie met klanten en teamleden
- Frequente releases in korte cycli
- Controlepunten voor testen en feedback van klanten
- Eenvoudig softwaredesign
Crystal-methode
Crystal is een schaalbare agile-methode op basis van teamgrootte en projectprioriteiten. De basisstroom van de Crystal-methode omvat drie belangrijke fasen, elk met zijn eigen kleinere taken:
- Chartering: vormen van een ontwikkelingsteam, bepalen hoe haalbaar het project is en versterken van je ontwikkelingsmethode.
- Cyclische levering: in dit stadium stel je een updates en releaseplan op, integreer je testiteraties en lever je het product aan gebruikers.
- Afronden: implementeren, uitvoeren van een beoordeling na de ontwikkeling en reflecteren.
Dynamic Software Development Method (DSDM methode, dynamische softwareontwikkeling)
DSDM is gebruikersgestuurd en vereist overal actieve deelname, met frequente levering van producten en beslissingsbevoegdheid voor de teams. De DSDM-methode bestaat uit de volgende fasen:
- Pre-project
- Haalbaarheidsonderzoek
- Bedrijfsonderzoek
- Iteratie functioneel model
- Iteratie ontwerpen en bouwen
- Implementatie
- Post-project
Feature Driven Development Method (FDD, functiegedreven ontwikkeling)
De FDD-methode identificeert korte, specifieke werkfasen en is gericht op het bouwen en ontwerpen van functies. De FDD-methode is onderverdeeld in verschillende stappen:
- Domeinobjectmodellering
- Ontwikkeling per functie
- Component/klasse-eigendom
- Functieteams
- Inspecties
- Configuratiebeheer
- Regelmatig bouwen
- Zichtbaarheid van voortgang en resultaten
Leer de verschillen tussen agile-, waterval-, Kanban- en scrummethodes. Sjabloonvoorbeelden inbegrepen.
Meer informatieConclusie: agile werken, wat is dat?
Het toepassen van een agile-framework in de uitvoering of in je projectplanning kan een wereld van verschil maken in de efficiëntie en flexibiliteit van jouw team. Als je open staat voor onverwachte zaken, feedback van klanten meeneemt gedurende de hele levenscyclus van je project en individuele deelnemers de kans geeft om zelf te handelen, kun je processen neerzetten die uiteindelijk flink bijdragen aan innovatie.
Leer meer over elke fase van de agile-ontwikkelingslevenscyclus.
Meer informatieOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.