7 stappen om betere doelen te stellen
Leestijd: ongeveer 7 min
Onderwerpen:
Stel je jezelf ieder nieuwjaar dezelfde goede voornemens? Leg je steeds opnieuw hetzelfde doel vast en beloof je jezelf dat je het nu eindelijk af gaat maken?
Als je met 'ja' hebt geantwoord, weet dan dat je niet de enige bent. Veel mensen zitten vast in hetzelfde cirkeltje van doelen stellen, deze vergeten of niet erin slagen ze te voltooien om dan vervolgens dezelfde doelen opnieuw te stellen met een vernieuwd (maar tijdelijk) voornemen deze doelen te halen.
Maar je kunt dit cirkeltje doorbreken. Lees verder om meer te weten te komen over het proces van doelen stellen en haal het meeste uit je bedrijf, je team en jezelf.
Wat zijn doelstellingen?
Sommige mensen hebben moeite met het vasthouden van doelen, omdat ze geen onderscheid maken tussen hun doelen en de gewone dagelijkse inspanningen om zichzelf te verbeteren. Omdat je nou eenmaal besloten hebt om elke dag te gaan rennen, maakt het nog geen bewust doel. Dus laten we nog eens bekijken wat het betekent om doelen te stellen.
Doelen stellen is een doelgericht en expliciet proces dat begint met het identificeren van een nieuwe doelstelling, vaardigheid of projectresultaat dat je wilt bereiken. Daarna maak je een plan om dit te bereiken en je gaat eraan werken om het te voltooien.
In plaats van gewoon maar te hardlopen zonder een bepaald doel, ligt een echt doel meer in de lijn van beginnen met een trainingsprogramma om een specifieke wedstrijd te kunnen halen, bijvoorbeeld een halve marathon. Dit vraagt om veel meer zorgvuldige planning, motivatie en discipline.
Waarom is doelen stellen belangrijk?
Wanneer je doelen stelt, pak je de controle over de richting van je leven en van je werk. Een doel geeft je focus. De besluiten die je neemt en acties die je onderneemt moeten je dichterbij het behalen van die doelen brengen.
Het stellen van doelen houdt je in beweging en productief terwijl het ook significant voordelen aan je organisatie brengt. Wanneer je doelen stelt, creëer je een visie van hoe je leven of je bedrijf eruit kan zien. Zo drijf je jezelf en je team tot het uiterste om de best mogelijke resultaten neer te zetten.
Wat is de Goal Setting theory?
De Goal Setting theory is voorgesteld door bedrijfspsycholoog Edwin Locke en beveelt aan hoe je het effectiefste soorten doelen kunt stellen. Locke ontdekte dat werknemers beter presteren en gemotiveerder zijn om doelen te voltooien als die doelen moeilijk zijn.
Met andere woorden, je kunt niet valsspelen. Hoe makkelijker het doel, hoe minder hard je je best doet het te halen. Als je moeilijke (maar niet onmogelijke) doelen stelt, zal je er de meeste inspanningen voor verrichten.
Het artikel gaat in op de andere belangrijke aspecten van de theorie van Locke, waaronder het stellen van realistische doelen en gemotiveerd zijn. Lees verder om het meeste uit je persoonlijke doelen te halen of om je werknemers te helpen effectief hun eigen te laten stellen.
Hoe stel je doelen in 7 stappen
Als doelen zo belangrijk zijn, waarom lukt het ons dan niet ze te halen? Omdat we de stappen ernaartoe niet plannen.
Een goal setting proces dwingt je na te denken over de reis (ofwel hoe je je taken gaat voltooien) in plaats van alleen de eindbestemming. Hieronder vind je enkele suggesties om in je achterhoofd te houden.
1. Denk na over de resultaten die je wilt zien
Voordat je een doel stelt, kijk eerst eens beter naar wat je probeert te bereiken en stel jezelf de volgende vragen:
- Is dit doel iets wat je echt wilt?
- Valt het samen met je bedrijfswaarden en andere doelen?
- Is het belangrijk genoeg om er uren en moeite in te steken?
Als je er geen tijd in wilt steken, is het misschien niet waard dit na te streven.
Als je een lange list met doelen samenstelt en ze allemaal tegelijk wilt nastreven, kan het moeilijk worden om er een van te bereiken. In plaats daarvan kun je de vragen hierboven gebruiken om te bepalen welke doelen nu het belangrijkste voor je zijn, zodat je je dan op die paar kunt focussen.
2. Creëer SMART doelen
Als je eenmaal voor ogen hebt wat je echt wilt, zorg er dan voor dat je doel voldoet aan de criteria van SMART:
- Specifiek
- Meetbaar
- Acceptabel
- Realistisch
- Tijdgebonden
Het belangrijkste deel van SMART doelen stellen is je doel specifiek maken, zodat je je voortgang helder kunt volgen en weet of je het doel hebt bereikt. Hoe specifieker je kunt zijn met je doel, hoe hoger de kans dat je het zult voltooien.
Veel mensen stellen bijvoorbeeld doelen om af te vallen, maar ze beslissen niet altijd hoeveel gewicht ze kwijt willen en wanneer ze dit doel willen bereiken. Een specifiek doel zou zijn 'Ik wil 10 kilo zijn afgevallen op 4 juli'. Dit doel biedt een exacte hoeveelheid gewicht om kwijt te raken en een einddatum waarop je het bereikt wilt hebben.
3. Schrijf je doelen op
Als je je doelen opschrijft, worden ze echt en tastbaar in plaats van een vaag idee dat alleen in je hoofd zit. Heb je je doelen eenmaal opgeschreven, hang ze dan op een zichtbare plek op. Hang persoonlijke doelen aan je spiegel of naast je computerscherm, hang teamdoelen aan de muur bij het bureau van ieder teamlid en voeg bedrijfsdoelen toe aan interne presentaties.
Deze tactiek herinnert je er dagelijks aan om aan je doelen te blijven werken. Gebruik een positieve toon bij het opschrijven van je doelen, zodat je enthousiast blijft om ze te voltooien.
4. Maak een actieplan
Veel mensen stellen een doel, maar maken nooit een actieplan om te bepalen hoe ze dat doel precies willen gaan bereiken. Je actieplan moet het uiteindelijke doel bevatten dat je probeert te bereiken en alle stappen die je moet nemen om het te halen.
Wees vooral creatief met je actieplan. Schrijf je doel bijvoorbeeld op met krijt, markeerstiften of kleurpotloden. Volgens Forbes activeert deze manier van een actieplan maken een andere kant van je brein en versterkt het de doelen in je hoofd.
Gebruik Lucidchart om een georganiseerd, visueel actieplan te maken.
Ontdek meer5. Maak een tijdlijn
Als onderdeel van je actieplan gebruik je een tijdlijnmaker om de rollen, taken, mijlpalen en deadlines te visualiseren om je doel te bereiken. Als je eenmaal die datums hebt vastgelegd, probeer dan je er dan zo goed mogelijk aan te houden. Een tijdlijn creëert een soort van noodzaak, die je op zijn beurt motiveert om op schema te blijven en je doel te bereiken.
6. Onderneem actie
Nu je alles hebt uitgestippeld, is het tijd om actie te ondernemen. Je hebt niet al dat werk gedaan om je doel gewoon maar te vergeten. Elke stap die je zet moet leiden naar een volgende, totdat je je doel hebt bereikt.
7. Evalueer opnieuw en beoordeel je voortgang
Je moet sterk gemotiveerd blijven om je doel te voltooien. Overweeg een wekelijkse evaluatie, dat een meetmoment van je voortgang kan bevatten en het controleren van je schema. Als de finishlijn eenmaal in zicht is, zul je gemotiveerder zijn om door te gaan tot het einde. Als je een beetje achterloopt op schema, maak dan de nodige aanpassingen en blijf doorgaan.
Evaluatie is nodig om aan te passen aan veranderingen. Stel je stelt een prestatiedoel maar je verantwoordelijkheden veranderen dan moet je misschien je doel aanpassen aan de nieuwe situatie. De 2021 Gartner Goal Setting Employee Survey vermeldt dat slechts 44% van de werknemers hun doelen veranderen bij significante veranderingen in hun rol. Dit kan je prestatievoortgang in de wegzitten en het moeilijk maken om je inspanningen overeen te stemmen met je oorspronkelijke doelen. Door regelmatig je doelen te evalueren en te updaten, verzeker je dat je op de juiste doelen en het juiste werk focust.
Begin met het stellen van doelen met Lucidchart
Het proces van doelen stellen laat je sneller efficiënter succes hebben. Het kan brandstof zijn voor je ambitie en je helpen om tastbare resultaten te bereiken. Een proces voor doelen stellen helpt je bij het bepalen van doelen die specifiek, tijdgebonden en realistisch zijn.
Of je nu persoonlijke, team, of bedrijfsdoelen stelt, Lucidchart kan je helpen. Lucidchart maakt het makkelijk om je echt voor je doelen in te zetten en voortgang bij te houden als team door documenten te delen, medewerkers te taggen en rollen toe te wijzen. Gebruik de aanpasbare sjablonen uit de bibliotheek van Lucidchart om jou en je team op het juiste spoor te houden, bij elke stap die je maakt.
Creëer een duidelijk stappenplan voor het bereiken van je ontwikkelingsdoelen.
Meer informatieOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.