Een API bouwen

API bouwen? Zó maak je een API koppeling

Leestijd: ongeveer 7 min

Onderwerpen:

  • Ingenieur

Zowel intern voor je medewerkers als extern voor je gebruikers en klanten kunnen API's bijdragen aan de bedrijfswaarde en zorgen dat je meer uit je software haalt. Dit doen ze door je applicaties met elkaar te laten communiceren. De tijd dat software op zichzelf stond zonder interactie met andere software, is voorgoed voorbij. 

Een API koppeling maken geeft flexibiliteit en biedt de mogelijkheid om je applicaties te personaliseren en tegelijkertijd oplossingen van derden te integreren. 

Wat is API? soorten API's

Er zijn drie primaire soorten API's. Elk van deze soorten heeft voordelen en potentiële nadelen. 

Privé-API's

Je eigen, interne API's heten privé-API's. Deze API's vormen een interface voor communicatie tussen de applicaties die je team gebruikt, waaronder eventuele software van derden die je gebruikt naast je eigen software. 

Publieke API's 

Publieke API's, ook wel bekend als open API's, zijn beschikbaar voor ontwikkelingsteams die applicaties willen aanpassen om toegang te verkrijgen tot de eigen software van een bedrijf. 

Partner-API's

Partner-API's lijken op publieke API's in de zin dat ze software toegang geven om met eigen applicaties te communiceren. Maar in tegenstelling tot publieke API's zijn partner-API's niet publiek toegankelijk en is er speciale toegang nodig door middel van een partnerschap met het bedrijf dat de eigen software bezit of beheert. 

Voordelen van API's

Met API's kun je meer uit je software halen, de gebruikerservaring verbeteren en meer profiteren van de potentiële voordelen. 

Snellere marktintroductie

Omdat ontwikkelaars met een API beschikken over kant-en-klare technologie voor hun applicaties, kost het minder tijd en geld om deze op de markt te brengen. Een snellere marktintroductie betekent dat je team efficiënter kan werken. 

Complexiteit uitbesteden

Door gebruik te maken van API's hoeven ontwikkelaars zich niet te verdiepen in ingewikkelde software-interfaces, maar kunnen ze hun aandacht richten op de unieke mogelijkheden van hun applicatie. Zo kan je team zich concentreren op de essentiële functies en functionaliteit in plaats van werk te herhalen dat anderen al voor hun API's hebben verricht. 

Betere gebruikerservaring 

Met API's kan je organisatie haar gebruikers betere ervaringen bieden. Als gebruikers je app bijvoorbeeld willen gebruiken in combinatie met andere populaire apps, gaat dat gemakkelijker als er een API beschikbaar is. Je ontwikkelaars kunnen verbeterde digitale ervaringen creëren met software die effectiever werkt en ook meer verschillende functies biedt. 

    een API bouwen

    Meer informatie over API's vind je in Waarom je API-diagrammen moet maken.

    Lees verder

    Een API bouwen in 6 stappen 

    Je ontwikkelingsteam kan het bouwen van de API effectiever aanpakken door nauwkeurig een specifiek proces te volgen. Met een goede API kun je je investering maximaliseren en kunnen gebruikers en andere ontwikkelaars meer waarde uit je apps halen, wat de reputatie en populariteit van je merk ten goede zal komen. 

    Plannen 

    Het plannen van de API is essentieel. Stel eerst een plan op voordat je begint met de ontwikkeling en het maken van prototypes. Begin je plan met het identificeren van een doelgroep van ontwikkelaars. Zodra je doelgroep vaststaat, kun je nadenken over de volgende onderdelen van je plan: 

    • Beschrijf een use case: bedenk hoe je je API gaat gebruiken om in specifieke behoeften van bedrijven te voorzien. 
    • Begin met een specificatie: API-specificaties zoals de OpenAPI-specificatie kunnen ontwikkelaars meer focus geven bij het plannen van hun API-ontwerp. Door deze methode van 'design first' toe te passen, kunnen ontwikkelingsteams een API sneller op de markt brengen. 
    • Breng tijdig in kaart wat je vereisten zijn: vraag om goedkeuring en stel vast aan welke eisen de API moet voldoen zodat je team weet in welke richting het moet denken. Bruikbaarheid, betrouwbaarheid, schaalbaarheid, testbaarheid en veiligheid zijn belangrijke overwegingen. 

    Ontwerpen en een prototype maken

    Begin het ontwerpproces door een eerste prototype van je API te maken dat je vervolgens verder kunt verfijnen. Een API moet altijd voldoen aan de basisvereisten voor betrouwbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid. Als je eenmaal een prototype hebt, kun je een API gaan bouwen. Houd tijdens het ontwerpen rekening met de volgende elementen:

    • Maak een API-stroomdiagram: door met een API-stroomdiagram te werken, kan je team de logica op hoog niveau in kaart brengen, visualiseren hoe informatie door je API stroomt en optimalisatiemogelijkheden identificeren. 
    • Neem beveiliging op in je ontwerp: met vier beveiligingslagen — identificatie, authenticatie, autorisatie en versleuteling — kun je je merk, je reputatie, je partners, je ontwikkelaars en je eindgebruikers beschermen. 
    • Kies een architectuur: je API-architectuur kan een Simple Object Access Protocol (SOAP) zijn of een Representational State Transfer (REST). SOAP is veiliger, maar maakt gebruik van XML-gegevensopmaak en heeft als nadelen een hoger bandbreedtegebruik en strikte regels. REST wordt tegenwoordig voor de meeste applicaties gebruikt omdat het lichter en flexibeler is, hoewel REST minder beveiligingsvoordelen heeft dan SOAP. 
    • Plan je ontwikkelaarsportal: om klanten een goede ervaring met je API te bieden, heb je een effectieve ontwikkelaarsportal nodig. Bedenk daarom van tevoren hoe je een portal gaat bouwen waarin ontwikkelaars zo probleemloos mogelijk kunnen werken. Houd bij het ontwerpen de behoeften van je ontwikkelaars in gedachten. 
    • Bouw een prototype: je kunt een testdatabase met fictieve maar representatieve gegevens als invoer gebruiken. Vervolgens kun je beginnen aan een snelle, eenvoudige frontend. 
    Voorbeeld API-stroomdiagram (klik op de afbeelding om deze online aan te passen)
    Voorbeeld API-stroomdiagram (klik op de afbeelding om deze online aan te passen)

    API koppeling bouwen

    Door de best practices voor API-ontwikkeling te volgen, kun je je API's beter beschermen tijdens het bouwen. De manier waarop een API wordt gebouwd en ontwikkeld, heeft invloed op de prestaties, de veiligheid en de uptime. 

    • Optimaliseer je API: door de prestaties te optimaliseren bij grote aanvragen, zware belasting en andere situaties waar je API mee te maken krijgt, kun je de gebruikerservaring verbeteren en mogelijk storingen voorkomen. 
    • Wees je bewust van kwetsbaarheden in de beveiliging: API's kunnen beveiligingslekken bevatten, dus houd bij het ontwikkelen van je API-structuur altijd de veiligheid in gedachten. Als SQL-query's, frameworks of servers worden weergegeven in foutmeldingen van de API, geeft dat hackers de gelegenheid om je applicaties binnen te dringen. 
    • Overweeg quota en beperkingen: grote toenamen in verkeer, zowel van denial-of-service attacks (DoS) als natuurlijke veranderingen in het gebruik, kunnen de werking van een API verstoren. Met verkeersquota en beperkingsstrategieën kun je voorkomen dat grote pieken tot storingen leiden.

    Test

    Virtualiseer je API (prestatietests op een liveversie kun je beter vermijden) om eventuele fouten en potentiële knelpunten op te sporen en deze te verhelpen voordat je live gaat. Realistisch testen kan nuttiger zijn, omdat je team dan bruikbare gegevens kan voorbereiden. Straks moet het API koppelen namelijk ook vlot en moeiteloos gaan.

    • Identificeer problemen en los ze tijdig op: test verschillende netwerken en maak testfouten om te zien hoe je API hiermee omgaat. 
    • Isoleer de functies van de API: scheid de functies tijdens het testen. De betrouwbaarheid, beveiliging en prestaties moeten grondig worden getest. 

    Lanceren

    Je nieuwe API is ontworpen, gebouwd en voldoende getest; nu is het tijd om hem te lanceren. Besluit hoe je het nieuws bekend gaat maken en hoe je je API wilt promoten. 

    • Kondig de lancering aan: afhankelijk van wie je API gaat gebruiken, kun je een aankondiging schrijven om hem te promoten. 
    • Gebruik een API listing ter promotie: je kunt gebruikmaken van API directories om andere organisaties op de hoogte te brengen van het bestaan en de bedrijfswaarde van je API. 

    API koppeling monitoren en itereren

    Wanneer je een API op de markt hebt gebracht of aan je klanten hebt geleverd, moet je deze voortdurend blijven monitoren om te zien hoe de API presteert en waar er aanpassingen nodig zijn. Luister goed naar je ontwikkelaars, partners, eindgebruikers en andere stakeholders om te zorgen dat je API relevant blijft. 

    • Overweeg het gebruik van analytics: met behulp van analytics-services kun je gegevens verzamelen uit je API en andere bronnen. Je kunt een visueel dashboard gebruiken om in één venster je analytics te volgen en met anderen samen te werken. 
    • Bepaal welke statistieken je wilt bijhouden: unieke gebruikers per maand, API-uptime, aanvragen per maand, servergeheugengebruik of andere statistieken kunnen waarde uitdrukken voor je bedrijf, je partners of je gebruikers. 
    Een API bouwen

    UML-diagrammen kunnen handig zijn voor het visualiseren van de informatiestroom in je API.

    Meer informatie

    Over Lucidchart

    Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

    Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

    Meld je gratis aan

    of verdergaan met

    Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

    Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

    Aan de slag

    • Prijzen
    • Individueel
    • Team
    • Enterprise
    • Contact met sales
    PrivacyJuridisch

    © 2024 Lucid Software Inc.