De technologiesector heeft het tegenwoordig maar al te graag over 'de cloud' en alle verwante modewoordjes. Als jouw bedrijf nog niet is overgestapt op de cloud, dan is de kans groot dat zo'n migratie in de nabije toekomst op de agenda komt te staan. Ongeveer 85 % van de bedrijven heeft de cloud namelijk al omarmd.
Wat is Multicloud?
'Multicloud' is een term die tegenwoordig volop in de schijnwerpers staat als het gaat om de cloud en alles wat erbij komt kijken. Zoals de term al doet vermoeden, wordt hij gebruikt om een cloudomgeving te beschrijven die één of meerdere cloudplatforms combineert, inclusief je eigen privécloud ter plaatse. Zo bevinden alle applicaties, resources en services zich verspreid over verschillende cloudomgevingen binnen een heterogene cloudarchitectuur.
Wat is het verschil tussen een multicloud en een hybride cloud?
Zowel multicloud als hybride cloud worden gebruikt om een cloudomgeving met meerdere cloudconfiguraties te beschrijven. Toch is er een verschil tussen beide termen en zijn ze dus niet onderling uitwisselbaar.
Hybride cloud
De term 'hybride cloud' wordt gebruikt voor configuraties die de communicatie tussen en overdracht van gegevens, applicaties en services op twee of meer openbare of privéclouds mogelijk maken. Een hybride cloud is een combinatie van privécloudresources (al dan niet ter plaatse) en openbare cloudresources. Dankzij die combinatie kan je afzonderlijke cloudresources inschakelen voor de uitvoering van één enkele taak.
Multicloud
De term 'multicloud' verwijst naar het gebruik van de resources van twee of meer clouds (doorgaans openbare clouddiensten van verscheidene providers), waardoor je niet volledig bent aangewezen op de services van één enkele provider. In de plaats van afzonderlijke cloudresources in te schakelen voor de uitvoering van één enkele taak, biedt een multicloud je toegang tot verschillende cloudservicemodellen, zodat je de modelkeuze kunt afstemmen op de uit te voeren taak.
Een hybride cloud en multicloud vullen elkaar aan. Multiclouds kunnen kaderen binnen een hybride model, met een mix van privécloudresources en verschillende openbare clouds. Hybride clouds bevatten doorgaans echter niet meer dan één openbare cloud.
De voornaamste technologieën achter een multicloudstrategie
Multicloudcontainers
Containers worden gebruikt om applicaties binnen een multicloudinfrastructuur te verplaatsen. Zo'n container bevat de applicatie en alle bibliotheken, omgevingsparameters en configuratiebestanden die nodig zijn voor de goede werking ervan, ongeacht de omgeving waarin de container zich bevindt.
Multicloudopslag
Je kan gegevens ter plaatse of in de cloud opslaan, of kiezen voor een combinatie van beide opslagmogelijkheden, naargelang jouw behoeften. Gegevensopslag in de cloud biedt je flexibiliteit en schaalbaarheid. Bij multicloudopslag kan je specifieke soorten gegevens op verschillende locaties opslaan, om zo te voldoen aan privacyregels en -voorschriften die kunnen verschillen naargelang het land, het gewest of de regio.
Multicloudautomatisering
Houd je applicaties operationeel en laat ze samenwerken over verschillende clouds en geografische locaties heen. Automatisering vermindert menselijke fouten en verbetert de operationele efficiëntie en consistentie, zodat je teams zich met andere taken kunnen bezighouden.
Multicloudmonitoring
Silo's en andere complexe configuraties beperken de overzichtelijkheid in een multicloudomgeving, waardoor ook het beheer van de infrastructuur moeilijker wordt. De tools van Lucid kunnen je helpen om je cloudarchitectuur te visualiseren, probleemgebieden te identificeren en te bepalen waar automatisering mogelijk is. Begin al vroeg met het monitoren van je cloudimplementatie zodat je je resources niet blindelings hoeft te beheren.
Voordelen van een multicloudstrategie
De keuze voor een multicloudstrategie kan jouw organisatie een concurrentievoordeel opleveren. Hier volgen enkele voordelen van zo'n strategie.
Risicobeperking: dankzij een multicloudinfrastructuur is je bedrijf niet afhankelijk van één enkele cloudserviceprovider. Bij een storing van een van je providers, blijft de impact ervan beperkt tot de services van die specifieke provider. De kans dat downtime zich gelijktijdig voordoet bij al je providers is klein. In die zin schenkt een multicloudstrategie je infrastructuur dus stabiliteit, door redundantie in te bouwen en zo het risico op een enkel storingspunt te beperken.
Geavanceerde beveiliging: het gebruik van cloudservices van verschillende providers beperkt het risico op aanvallen, zoals een distributed denial of service-aanval (DDoS), en vrijwaart de optimale toegankelijkheid van het netwerk, zodat de toegang tot vereiste gegevens gewaarborgd blijft voor je klanten.
Technologie binnen handbereik: als je niet over het budget beschikt om eigen beheer- of analytische oplossingen aan te kopen en te installeren, kan je beroep doen op een cloudservice om dure investeringen te vermijden. Een cloudservice biedt je namelijk toegang tot nieuwe, geavanceerde technologieën, die snel kunnen worden uitgerold. Je kan bovendien kiezen uit verschillende providers, waardoor het aanbod van oplossingen veel uitgebreider is.
Aanpasbaarheid: in een multicloudstrategie kan je de beste services van elke cloud combineren en zo een aanbod samenstellen dat nauwer aansluit op je bedrijfsdoelstellingen. Dit leidt uiteindelijk tot meer efficiëntie en een betere ROI, aangezien jij jouw strategie in realtime kan afstemmen op de behoeften van je bedrijf.
Voorkom vendor lock-in: wanneer je applicaties sterk afhankelijk zijn van slechts één provider, kan de overstap naar een andere provider ingewikkeld, duur en tijdrovend zijn. Een multicloudstrategie schenkt je de flexibiliteit die nodig is om portabiliteit tussen verschillende clouds te voorzien.
Beperk schaduw-IT: de term 'schaduw-IT' verwijst naar het gebruik en de implementatie van technologieoplossingen door een bepaalde afdeling of businessunit zonder de raadpleging van de IT-afdeling van het bedrijf.
Schaduw-IT komt geregeld voor bij organisaties die traag zijn met het invoeren van nieuwe technologieën, waardoor werknemers op eigen houtje beslissen om nieuwe applicaties te installeren en in te stellen. Een multicloudstrategie biedt je organisatie sneller toegang tot nieuwe technologieën, waardoor je gebruik kan maken van services die de productiviteit en de samenwerking binnen je bedrijf ten goede komen.
Betere applicatieprestaties: cloudproviders beschikken over verschillende datacenters verspreid over de hele wereld. Zo scheppen ze een netwerk van zones met hoge beschikbaarheid voor hun klanten en vrijwaren ze een snelle gegevensverwerking vanop elke locatie.
Schaalbaarheid: een verdeling van je resources over verschillende clouds maakt het gemakkelijker om specifieke services op te schroeven of af te bouwen naargelang de actuele vraag.
Uitdagingen van een multicloudstrategie
Meerdere services bij meerdere providers beheren in één enkele cloudomgeving kan best een uitdaging zijn. We belichten hier enkele obstakels waar je mee geconfronteerd kunt worden bij de implementatie van een multicloudstrategie.
De cloudservice vinden die voldoet aan jouw behoeften: elke cloudservice is anders, en niet elke service ondersteunt specifieke applicaties op dezelfde manier. Het vergt behoorlijk wat research om uit te zoeken en te bepalen welke services van welke cloud het meest geschikt zijn voor jouw specifieke taken.
Verschillende workflow- en managementtools gebruiken: elke cloudservice gaat gepaard met een eigen reeks tools, waardoor de complexiteit van een reeds ingewikkelde cloudomgeving nog verder kan toenemen. Gelukkig bestaan er ook managementtools voor multiclouds die je kunnen helpen om je multicloudinfrastructuur te centraliseren.
Een gebrek aan vaardigheden: naarmate de cloudtechnologie evolueert en de mogelijkheden toenemen, wordt het almaar moeilijker om medewerkers te vinden die overweg kunnen met een multicloudomgeving.
Gegevenssilo's: een multicloudstrategie kan onopzettelijk tot de creatie van gegevenssilo's leiden, aangezien de gegevens worden opgeslagen bij verschillende datacenters, op verschillende platforms en op verschillende locaties. Wanneer je in zo'n geval je eigen aanpak wilt uitrollen op al die locaties, kan dat tot incoherentie en verschillende of onverwachte outputs leiden.
Het gebruik van containers kan een oplossing bieden voor het behoud van coherentie. En door je multicloudomgeving te combineren met een hybride cloudomgeving, krijg je meer controle dankzij de opslag van gegevens in een privécloud.
De snelle veranderingen: er kan behoorlijk wat tijd en moeite kruipen in de opvolging van nieuwe services en upgrades die regelmatig worden uitgerold.
Cloudcumputing is een blijvertje, en de markt zal alsmaar blijven groeien. Er wordt zelfs verwacht dat de wereldwijde cloudmarkt van 371,4 miljard dollar in 2020 zal groeien naar 832,1 miljard dollar tegen 2025. Om gelijke tred te houden met alle veranderingen, doe je er goed aan je cloudserviceproviders zorgvuldig te kiezen, de juiste service aan de juiste cloud toe te vertrouwen en op zoek te gaan naar een goede managementtool die voldoet aan de behoeften van jouw bedrijf en klanten.
Of jouw organisatie nu kiest voor een multicloudstrategie of een hybride cloudstrategie, de 5 pijlers van de cloudarchitectuur zijn altijd cruciaal. Ontdek hier waarom.
Geef een veerkrachtige cloudinfrastructuur vormOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.