Zo schitter je met de STAR methode voor sollicitatiegesprekken
Leestijd: ongeveer 4 min
Onderwerpen:
Ah, het sollicitatiegesprek. Misschien wel de meest gevreesde ervaring waaraan je een mens kunt blootstellen. Maar liefst 93% van de werkzoekenden wordt zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Dus hoe kun je schitteren tijdens je sollicitatiegesprek, in plaats van alleen te proberen je er heelhuids doorheen te slaan?
Goed zijn in sollicitatiegesprekken moet je oefenen. Uiteindelijk kan het meer kwaad dan goed doen als je alle tips en trucs die je kunt vinden tegelijk probeert toe te passen. De STAR methode voor sollicitatiegesprekken helpt je op koers te blijven en je sterke punten te benadrukken als je de vragen beantwoordt.
Wat is de STAR methode voor sollicitatiegesprekken?
Personeelsmanagers en recruiters gebruiken het sollicitatiegesprek om meer informatie over een kandidaat te verkrijgen dan wat ze in het cv kunnen vinden, zoals hoe de kandidaat eerdere werksituaties heeft aangepakt.
Hoewel vragen over gedrag in theorie goed zijn, kunnen ze in de praktijk overweldigend uitpakken. Dus hoe laveer je heelhuids door het mijnenveld van het sollicitatiegesprek?
De STAR methode voor sollicitatiegesprekken helpt de sollicitant om duidelijke, beknopte antwoorden te geven op open vragen die bedoeld zijn om inzicht te krijgen in je eerdere werkervaring en competenties. Het proces bestaat uit vier stappen, die je helpen je antwoord klaar te hebben staan. De acroniem STAR staat voor:
- Situatie: begin met het schetsen van de achtergrond van je verhaal. Kies een situatie waarmee je het gedrag kunt illustreren dat de interviewer wil zien en geef de interviewer de context van de situatie.
- Taak: in deze stap beschrijf je jouw rol binnen de situatie. Leg uit voor welke taak je verantwoordelijk was.
- Actie: hoe handel je om je taak te voltooien? In dit deel van de STAR methode voor sollicitatiegesprekken kun je direct en gedetailleerd over je sterke kanten praten en de interviewer laten zien wat je gedachteproces was bij het uitvoeren van je werk.
- Resultaat: leg uit wat de uitkomst van de situatie was, hoe jouw rol heeft bijgedragen aan het team en het project en leg uit wat jij persoonlijk hebt geleerd.
Voorbeelden van hoe je de STAR methode kunt toepassen tijdens sollicitatiegesprekken
Zoals je ziet, kun je met het STAR sollicitatieproces informatieve, duidelijk geformuleerde antwoorden construeren op wat ontmoedigende, dubbelzinnige vragen kunnen zijn. Begin je voorbereiding met deze voorbeeldvragen:
- Vertel me over een keer dat je het gevoel had dat je je team teleurstelde.
- Vertel me over een keer dat je op het werk met een uitdaging of conflict werd geconfronteerd, en hoe je daarmee omging.
- Kun je een voorbeeld geven van een keer dat je leiderschap toonde?
- Geef ons een voorbeeld van een moment waarop je het gevoel had dat je uitblonk in je werk.
- Vertel me over de prestatie waar je het meest trots op bent.
- Vertel ons over een keer dat je effectief werkte onder druk.
- Geef me een voorbeeld van een keer dat je gebruikmaakte van gegevens om een probleem op te lossen.
Je hebt een tot drie minuten de tijd om te antwoorden. Korter komt over als gedachteloos, maar als je langer aan het woord blijft, kun je de aandacht van de luisteraar verliezen.
Bekijk het volgende antwoord als voorbeeld:
Beschrijf een keer dat je iemands mening moest beïnvloeden.
Situatie: een leidinggevende bij mijn bedrijf presenteerde een nieuw proces dat mijn team moest gaan volgen.
Taak: ik moest mijn team trainen in het nieuwe proces, maar ik vermoedde dat het veel tijd in beslag zou nemen en een negatief effect zou hebben op de productiviteitscijfers van mijn team, en dat het niet de resultaten op zou leveren die het bedrijf wilde zien. Maar ik wilde niet agressief overkomen, omdat de leidinggevende veel meer ervaring had.
Actie: ik heb mijn team gevraagd het nieuwe proces twee weken uit te proberen. Ik hield bij hoeveel tijd het proces in beslag nam en welke resultaten het opleverde, combineerde die informatie met gegevens over het bestaande proces en presenteerde het geheel vervolgens aan de bedrijfsleiding.
Resultaat: de cijfers toonden aan dat het bestaande proces effectiever was. We hebben het bestaande proces dus behouden en feedback gegeven aan de leidinggevende over hoe we het proces alsnog konden verbeteren.
Aanvullende tips voor de STAR methode voor sollicitatiegesprekken
Iets anders om in gedachten te houden als je sollicitatievragen volgens de STAR methode tegenkomt, is dat de interviewer specifiek op zoek is naar bepaalde kwaliteiten die de personeelsmanager verwacht van de ideale kandidaat. Door tendensen of patronen op te merken in de vragen die je krijgt, kun je een idee krijgen van waar ze naar op zoek zijn. Stellen ze veel vragen over hoe je lastminuteprojecten aanpakt of hoe goed je jezelf kunt aansturen? Dan solliciteer je misschien voor een team dat niet zo goed georganiseerd of geleid wordt.
Gebruik deze sjablonen van Lucidchart om je reacties op een sollicitatiegesprek volgens de STAR methode voor te bereiden en te visualiseren, en zo je mogelijke antwoorden te organiseren. Met zowel zwembanen als mindmaps kun je mogelijke verhalen groeperen die je per thema zou kunnen gebruiken.
Hoe beter je op een sollicitatiegesprek bent voorbereid, hoe meer je kunt ontspannen en jezelf kunt zijn, en dat is iets waar bedrijven even hard naar op zoek zijn als naar vaardigheden en je vermogen de klus te klaren.
Bekijk alle mindmapsjablonen in Lucidchart die je kunt gebruiken om je voor te bereiden op je volgende sollicitatiegesprek.
Begin met browsenOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.