tekening van mensen die samenwerken aan een laptop

Marketingmix: zo gebruik je de 4 P's van marketing

Leestijd: ongeveer 8 min

Onderwerpen:

    Sommige van onze beste ideeën en grootste problemen kunnen geweldige producten voor klanten opleveren. Maar niet elk geweldig product wordt een succes. Sterker nog, bijna 40% van de nieuwe producten mislukt. Maar wat maakt het verschil?

    Er zijn veel redenen waarom een product kan mislukken, maar het komt vaak neer op je marketingmix, oftewel de 4 P’s van marketing. De 4 P’s van marketing – product, prijs, plaats, promotie – zijn de belangrijkste factoren die bepalen hoe je jouw product op de markt zet. Als je deze factoren begrijpt, kun je je product richten op de juiste mensen, op de juiste plaats en op het juiste moment. Het draait allemaal om het vinden van de juiste mix.

    Of je nog in de conceptfase zit of een bestaand product aan het aanpassen bent, een goede marketingmix kan je gouden kans zijn om een product te ontwikkelen dat met kop en schouders boven dat van je concurrentie uitsteekt en de klant waarde brengt.

    Hier lees je hoe je de 4 P's van marketing kunt gebruiken om een succesvolle marketingmix te ontwikkelen.

    Wat zijn de 4 P’s van marketing?

    De 4 P’s van marketing zijn de belangrijkste factoren bij de marketing van je product. De 4 P’s van marketing worden vaak synoniem gebruikt met de marketingmix, maar je moet ze zien als de ingrediënten die je opneemt in jouw recept of jouw persoonlijke marketingmix, waarbij jij beslist wat, wanneer en hoeveel er in je bedrijf gestopt wordt. Je mix zal variëren afhankelijk van je product, branche en de fase waarin je je bevindt, zoals lancering of herintroductie.

    De oorspronkelijke 4 P's zijn:

    • Product
    • Prijs
    • Plaats
    • Promotie

    De 4 P's zijn de afgelopen jaren de 8 P's van marketing geworden als reactie op veranderingen binnen de marketingindustrie, met name het internet. De uitgebreide lijst met P's stelt extra elementen voor om rekening mee te houden voor betere resultaten in een succesvolle marketingstrategie. De 8 P's van marketing omvatten de eerste vier, maar voegen daaraan toe:

    • Mensen (People)
    • Proces
    • Fysiek bewijs (Physical evidence)
    • Performance

    Product

    Je product is een tastbaar voorwerp of een oplossing, dienst of ervaring. Hoewel je waarschijnlijk denkt dat je product de moeite waard is, moet je marktonderzoek doen om te bepalen wat klanten willen of nodig hebben en wat jouw product uniek maakt. Neem beslissingen met oog op de klant als je nadenkt over het ontwerp, de technologie, de verpakking, het merk, de kwaliteit, de ervaring en het gebruiksgemak.

    Je kunt de duurzaamheid van je product bepalen door de levenscyclus van het product te visualiseren met Lucidchart. Maak een plan voor groei, volwassenheid en potentiële omzetdaling met behulp van een beslisboomsjabloon. Als je dit doet voordat je je product op de markt brengt, kun je beter anticiperen op mogelijke uitdagingen nadat je product op de markt is gebracht.

    voorbeeld van een beslisboom
    Voorbeeld beslisboom (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    Prijs

    Je prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals productie- en distributiekosten, concurrenten en klantperceptie. Bepaal je prijsstelling op basis van deze factoren, maar bepaal ook of er fluctuaties mogelijk zijn om extra doelgroepen aan te spreken.

    Als je bijvoorbeeld een softwarebedrijf bent, kun je een gratis en een premium versie aanbieden, maar ga je ook kortingen geven aan bepaalde groepen of organisaties, zoals leraren of studenten?

    Blijf flexibel, want na verloop van tijd zal je initiële prijs onvermijdelijk veranderen om maximale winst te maken en de kwaliteit van het product te behouden.

    Plaats

    Plaats verwijst naar de locaties waar je producten gekocht of gebruikt kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde producten in een winkel aanbieden, terwijl andere alleen online worden aangeboden. Of misschien moeten klanten zich aanmelden voor een cloudplatform, software installeren of een mobiele app downloaden. Bied je product op de manier aan die het handigst is, aangezien het succes afhankelijk kan zijn van de complexiteit en de moeite die een klant moet doen om eraan te komen.

    Promotie

    Promotie is de manier waarop je jouw product of dienst aan klanten communiceert. Hier komt van alles bij kijken, van reclame tot verkoopstrategieën tot public relations, e-mail, sociale media en meer. Hoewel het doel waarschijnlijk leads en conversies zijn, moet je de mogelijkheden voor gebruikersbetrokkenheid en merk- en productvoorlichting niet onderschatten.

    Bepaal hoe je van plan bent om je product te promoten en de zichtbaarheid ervan te maximaliseren, maar je hoeft al je promoties niet in één keer te plannen. Naarmate je product groeit en evolueert, zal je promotiestrategie dat ook doen. Je kunt alle P's toepassen in elke fase van je marketingstrategie, niet alleen bij de lancering.

    Mensen

    Deze component omvat alle mensen die aan het product of de dienst werken en deze verkopen, maar ook degenen die klanten ondersteunen. Je medewerkers vormen de primaire groep en bestaan waarschijnlijk uit management, verkoop en klantenservice. Als je product bijvoorbeeld in meerdere stappen moet worden gedownload en geïnstalleerd op een specifiek besturingssysteem, dan zul je een klantenserviceteam willen opzetten.

    Je kunt een zwembaandiagram, organigram of een diagram met meerdere verzamelingen maken met behulp van een van de sjablonen van Lucidchart om deze rollen in een vroeg stadium af te bakenen, verwarring over wie wat doet te voorkomen en te visualiseren hoe elke afdeling samenwerkt om een positief product en een positieve ervaring voor klanten te leveren.

    een multiset venn diagram
    Venndiagram met meerdere verzamelingen voor organisatiestructuur (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    Proces

    Het proces bestaat uit de stappen die nodig zijn om het product aan de klant te leveren. Bekijk hoe efficiënt het werk binnen je organisatie wordt gedaan en gemanaged. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar verkoopprocessen of zelfs naar je plan voor marktintroductie. Of je nu je huidige marketingmix aan het verfijnen bent of bezig bent met een lancering, er zijn altijd mogelijkheden om bedrijfsprocessen te verbeteren.

    voorbeeld van een gantt chart voor go-to-market
    Gantt chart voor marktintroductie (klik op de afbeelding om online aan te passen)

    Fysiek bewijs

    Fysiek bewijs kan twee vormen aannemen. Ten eerste kan het laten zien dat er een dienst heeft plaatsgevonden, zoals verpakking, ontvangsbewijzen, trackingmethoden, papierwerk en facturen. Dit is belangrijk voor documentatiedoeleinden en best practices. Een andere vorm van bewijs zijn zichtbare delen van je bedrijf, de delen die een klant ziet voordat hij of zij je product koopt of gebruikt. Hieronder vallen bewegwijzering, brochures, websites en advertenties. Goed ontworpen en strategische branding kan je fysieke bewijs verbeteren en je onderscheiden van de concurrentie.

    Performance

    Hoewel dit element nieuwer is, weet het de goede producten en bedrijven te onderscheiden van de geweldige, zelfs die met goed doordachte marketingmixen. Performance moet gericht zijn op het identificeren van je KPI's en definiëren van hoe succes eruit ziet, maar ook op weten wanneer je veranderingen moet aanbrengen. Geweldige bedrijven en producten zijn voortdurend bezig met verbeteren en nemen beslissingen om het beter te doen en het beste aan hun klanten te leveren. Kijk verder dan het nét halen van benchmarks en ga in plaats daarvan voor een betere performance; voor je bedrijf, voor je werknemers en voor je klanten.

    ## Wat is een marketingmix?

    Een marketingmix is de specifieke combinatie van strategieën, tactieken en praktijken die een bedrijf gebruikt om zijn product te promoten en te positioneren op de markt. De 4 P's van marketing (of 8 P's van marketing) zijn de belangrijkste elementen die je marketingmix bepalen.

    Marketingmix vs. marketingstrategie vs. marketingplan 

    Een marketingmix is niet hetzelfde als je marketingstrategie of je marketingplan. Er is enige overlap, omdat je elementen van je marketingmix gebruikt om je plan en strategie uit te voeren. Laten we snel onderscheid maken tussen de marketingmix en je strategie en plan.

    • Marketingstrategie: De algemene intentie van je bedrijf en de bredere langetermijnvisie van je product. Dit kan variëren van één tot tien jaar in de toekomst.
    • Marketingplan: Een marketingplan is een stappenplan voor je strategie dat gerichtere doelen heeft in een korter tijdsbestek, variërend van 90 dagen tot 12 maanden.
    • Marketingmix: Een conceptueel besluitvormingskader dat is ontworpen om bedrijven te helpen bedrijfsdoelstellingen te halen en tegelijkertijd waarde voor klanten te creëren. Het maakt gebruik van een mix van beheersbare elementen — de 4 P's van marketing — die kunnen worden gebruikt om de eerste productlanceringen en daaropvolgende marketingcampagnes te sturen.

    De marketingmix is dus een combinatie van factoren die elkaar beïnvloeden en invloed hebben op wie je je product richt en wanneer en hoe je dat doet. En daarom wordt het een mix genoemd. Het biedt elk bedrijf een zee aan mogelijkheden om het juiste product te maken, op de juiste plaats, op het juiste moment, tegen de juiste prijs.

    Het klinkt misschien gemakkelijk, maar het vereist in feite rigoureus marktonderzoek en overleg met verschillende afdelingen en belangrijke spelers, waaronder gebruikers, werknemers en stakeholders. De 4 P's van marketing zijn een leidraad die bedrijven helpt om onachtzaamheid en gebrek aan voorbereiding te vervangen met levensvatbaarheid, waarde en winst van het product.

    Wat is de waarde van de marketingmix en de Ps?

    Hoewel marketingmixen complex kunnen worden en veel intensieve gesprekken vereisen, kunnen ze je op de lange termijn tijd en geld besparen. Sterker nog, ze kunnen je bedrijf zelfs redden of je een grote voorsprong geven op je concurrenten. Een duidelijk gedefinieerde marketingmix vervangt aannames door weloverwogen beslissingen en begeleidt stakeholders en teams bij productlanceringen, iteraties en daaropvolgende marketingcampagnes.

    Je marketingmix kan je helpen het volgende te doen:

    • Je doelmarkt definiëren.
    • Het productaanbod stroomlijnen.
    • De productstrategie verfijnen.
    • Sterke punten ontwikkelen en zwakke punten vermijden.
    • De omzet en winst verhogen.
    • Klantbehoud en klanttevredenheid verbeteren.
    • Trends en markteisen volgen.
    • De klant centraal houden.

    Wanneer je je marketingmix in een vroeg stadium definieert, kun je de productmissie bepalen en iedereen op één lijn brengen met een gedeeld begrip van het product, vooral naarmate je bedrijf groeit.

    Zo ontwikkel je een marketingmix

    De componenten van je marketingmix kunnen variëren, vooral afhankelijk van het product of de dienst. Hier volgen enkele tips om jouw specifieke marketingmix te bepalen.

    1. Identificeer je doelmarkt.
    2. Begrijp je concurrenten.
    3. Bepaal je unieke waardeproposities.
    4. Bepaal de P’s van marketing.
    5. Schets je marketingplan.
    6. Voer je marketingplan uit.

    Marketing heeft meerdere onderling samenhangende en bewegende delen. Of je nu je eerste of vijfde product lanceert of eenvoudigweg je huidige productmarketingmix opnieuw vormgeeft, Lucidchart is er om je te helpen je weg naar marketingsucces in kaart te brengen.

    mensen die samenwerken aan marketingdiagrammen

    Ontdek hoe go-to-market-teams Lucid kunnen gebruiken om op één lijn te komen.

    Meer informatie

    Over Lucidchart

    Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

    Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

    Meld je gratis aan

    of verdergaan met

    Inloggen met GoogleInloggenInloggen met MicrosoftInloggenInloggen met SlackInloggen

    Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.

    Aan de slag

    • Prijzen
    • Individueel
    • Team
    • Enterprise
    • Contact met sales
    PrivacyJuridisch

    © 2025 Lucid Software Inc.