Als je gewend bent om in een Agile productieomgeving te werken, ben je waarschijnlijk bekend met termen zoals 'scrum' en 'kanban'. Scrum boards en kanbanborden zijn vergelijkbaar omdat ze beide worden gebruikt als visuele hulpmiddelen om de voortgang van bepaalde taken bij te houden—en beide kunnen je productieteam helpen producten van hoge kwaliteit sneller te bouwen en uit te brengen.
Weet je niet zeker met welke methode je wilt beginnen? In dit artikel leggen we uit wat een scrum board is, hoe je een scrum board gebruikt, en waarin een kanbanbord verschilt van een scrum board.
Wat betekent scrum?
In rugby verwijst de term 'scrum' naar een manier om het spel weer op te starten: spelers grijpen elkaars armen, laten hun hoofd zakken en duwen tegen het andere team om de bal in bezit te krijgen. Het idee achter een scrum is teamwork. Alle spelers zijn verbonden en bewegen samen, als team, richting hetzelfde doel. Geen enkele speler werkt alleen.
In een Agile productieomgeving staat 'scrum' ook voor teamwork. Scrum is een toepassing van Agile waarbij een team samenkomt om te bespreken en evalueren wat er wel en niet werkt. Het is gebaseerd op de adaptieve en iteratieve ontwikkelingsmethode.
Wat is een scrum board?
Een scrum board wordt gebruikt om werk bij te houden in korte, incrementele sprints. Voor het einde van de sprint is het je doel om alle taken naar de kolom Klaar te verplaatsen. Er is geen standaardwerkwijze voor het opzetten van een scrum board. Het is aan het team om te beslissen hoe de benodigde informatie wordt gepresenteerd.
Het scrumbord wordt meestal onderverdeeld in drie horizontale banen of verticale kolommen, die het team gebruikt om de voortgang bij te houden van het werk dat ze hebben afgesproken in deze sprint te voltooien. Een scrum board kan deze kolommen bevatten:
- To-do: de geprioriteerde backlog van productfuncties die voor de huidige sprint gepland staan
- Lopend: de lijst van taken die begonnen zijn
- Test: voltooide taken die worden getest ter verificatie
- Klaar: taken die zijn voltooid en getest ter verificatie
Je kunt banen en kolommen naar behoefte toevoegen of verwijderen.
Waarom een scrum board gebruiken?
Een paar belangrijke principes van scrum zijn teamwork en transparantie. Alle teamleden moeten op de hoogte zijn van het werk dat er gedaan wordt, welke teamleden het werk doen, de voortgang van dat werk en de prestaties van het team.
Voordelen van scrum
Een scrum board ondersteunt deze principes op de volgende manieren:
- Het moedigt communicatie en discussie aan in teams. Teamleden en stakeholders bekijken het bord de hele dag om voortgang te bespreken en werk te prioriteren.
- Het maakt informatie visueel en eenvoudig toegankelijk. Of je bord nu fysiek of virtueel is, de weergegeven informatie is eenvoudig te verwerken en eenvoudig te raadplegen. Iedereen die het bord bekijkt, kan snel beoordelen waar het team staat in de iteratie en wat er nog gedaan moet worden om doelen te bereiken.
- Het ondersteunt de volledige betrokkenheid van het team. Wanneer het team alle taken op het bord ziet, focussen teamleden zich niet alleen op individuele taken. Wanneer individuele taken voltooid zijn, nemen de teamleden met vrijgekomen tijd verantwoordelijkheid om aanvullende taken uit te voeren.
Scrum boards zijn specifiek ontworpen om specifieke user stories en taken binnen een specifiek tijdsbestek te voltooien. Wanneer je ontwikkelingsteam werkt op basis van iteraties of sprints, is het scrum board de tool die je nodig hebt.
Hoe gebruik je een scrum board?
Het scrum board is een dagelijkse herinnering aan het doel van de sprint en de taken die het team heeft afgesproken te voltooien. Het is een visueel hulpmiddel om taken te organiseren en de voortgang bij te houden.
De teamleden houden dagelijks een standup-vergadering waarbij ze naar het bord kijken, zodat ze voortgang kunnen rapporteren en de taken van de ene kolom naar de volgende kunnen verplaatsen. Dit is een geweldige manier om het team te helpen op het doel te blijven focussen en te begrijpen wie welke taak uitvoert.
Een scrum board gebruiken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.
- Wijs taken uit de kolom To-do toe aan teamleden. Wanneer de taken zijn toegewezen, verplaats je ze naar de kolom Lopend. Als deze taken deeltaken van een grotere user story zijn, blijft de story in de kolom To-do tot alle taken voltooid zijn.
- Wanneer teamleden rapporteren dat taken in de kolom To-do voltooid zijn, verplaats je ze naar de kolom Test.
- Als de taak succesvol door de test komt, wordt hij verplaatst naar Klaar. Als alle deeltaken van een user story verplaatst zijn naar de kolom Klaar, wordt de story ook naar Klaar verplaatst. Als de taak niet slaagt voor de test, wordt hij teruggeplaatst naar Lopend voor herziening.
Het werk dat op een scrum board wordt bijgehouden, is beperkt tot het aantal taken dat het team heeft afgesproken in de huidige iteratie te voltooien. Er kunnen geen nieuwe items aan de To-do-lijst worden toegevoegd tot al het werk in de kolom Klaar is geplaatst. Niets houdt je tegen om alle taken tegelijkertijd in de kolom Lopend te hebben staan.
Laten we nu kijken naar het kanbanbord als een alternatief hulpmiddel om voortgang bij te houden.
Kanban methode: wat is kanban?
In het Japans betekent 'kanban' een teken of een reclamebord. Het is een visueel signaal dat wordt gebruikt om tot een actie op te roepen (zoals bijvoorbeeld een leeg winkelschap signaleert dat het schap opnieuw moet worden bevoorraad).
Wanneer kanban wordt toegepast in Agile ontwikkeling, is het een methode om producten te ontwikkelen waarbij de nadruk ligt op just-in-time-levering en het optimaliseren van de workflow binnen het team. Wanneer het huidige lopende werk is voltooid, halen ontwikkelaars nieuw werk uit een wachtrij.
Wat is een kanban board?
Een kanbanbord bevat kolommen waarmee werk wordt gevisualiseerd en bijgehouden. Dit agile bord gebruikt kaarten, kolommen en just-in-time voortdurende verbetering om ontwikkelingsteams te helpen de juiste hoeveelheid werk te leveren en de klus geklaard te krijgen.
Een kanbanbord houdt de process flow bij, beperkt tegelijkertijd het aantal lopende taken en optimaliseert de workflow. Het aantal taken moet groot genoeg zijn om alle teamleden betrokken te houden en verloren tijd tot een minimum te beperken, maar klein genoeg om te voorkomen dat er haastwerk wordt geleverd.
Waarom een kanbanbord gebruiken?
Een kanbanbord-workflow behelst meestal drie categorieën:
- Wachtrij: werk dat gedaan moet worden
- Lopend: werk dat uit de wachtrij is gehaald en momenteel gedaan wordt
- Klaar: voltooid werk
Aan iedere categorie wordt een beperkt aantal werkitems toegewezen. Als het team bijvoorbeeld bepaalt dat er niet meer dan zes items tegelijkertijd in de kolom Lopend kunnen staan, kan er geen nieuw werk uit de Wachtrij worden gehaald tot een van de huidige taken voltooid is. Wanneer de wachtrij leeg is, kunnen er nieuwe taken aan worden toegevoegd. Dit proces zorgt dat het werkt soepel blijft lopen, dat er geen werk over het hoofd wordt gezien en dat alle teamleden betrokken blijven.
Daarnaast kun je het kanbanbord aanpassen om naar wens categorieën en kolommen toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een kolom toevoegen waarin werk getest wordt voordat het als voltooid wordt gezien.
Hoe je het bord ook wilt opzetten, de workflow blijft hetzelfde:
- Plaats werk dat gedaan moet worden in een Wachtrij.
- Haal werkitems uit de Wachtrij en verplaats ze naar de kolom Lopend.
- Verplaats voltooid werk naar de kolom Klaar.
- Voeg indien nodig nieuw werk toe aan de Wachtrij.
Scrum vs kanban
Beide borden worden gebruikt om visueel bij te houden wat er gedaan moet worden, welke taken momenteel worden uitgevoerd en wat er al is voltooid. Deze Agile borden helpen om het team betrokken en geconcentreerd op het doel te houden.
Maar scrum boards volgen een uiterst specifieke, rigide methode, waar kanbanborden veel flexibeler zijn en eenvoudiger kunnen worden aangepast. Bekijk hieronder een aantal van de belangrijkste verschillen tussen beide werkwijzen.
Timing
Scrum: bij de scrum-methode prioriteren teams werk en spreken ze af een bepaald aantal taken binnen een sprint (een periode van twee weken) te voltooien. Aan het einde van iedere sprint wordt er werk uitgebracht.
Kanban: Kanban wordt niet beperkt tot een iteratie of sprint—deze methode ondersteunt eerder doorlopende levering. Teams blijven werken aan taken wanneer deze binnenkomen.
Rollen
Scrum: een aantal scrumrollen zijn de product owner, scrummaster en het ontwikkelingsteam.
Kanban: kanbanborden hebben geen vaste rollen.
Werk in uitvoering
Scrum: taken kunnen niet in het midden van een sprint aan een scrum board worden toegevoegd, maar alle taken kunnen op hetzelfde moment in de kolom Lopend staan.
Kanban: het team spreekt af hoeveel werk er moet worden gedaan en hoeveel taken er tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Wanneer ze hun taken voltooien, halen teamleden nieuwe taken uit een wachtrij.
Houding tegenover veranderingen
Scrum: er wordt geen werk toegevoegd tijdens een sprint van twee weken. Hoewel het hele team toegang moet hebben tot het scrum board, kan alleen de product owner het bord tijdens de sprint bewerken.
Kanban: kanbanborden zijn flexibel en kunnen op ieder moment worden gewijzigd.
Rapporten
Scrum: Scrumteams kunnen prestaties evalueren, waarbij snelheid de belangrijkste factor is. Hierbij worden sprint-burndowngrafieken en een aantal andere rapporten gebruikt.
Kanban: er wordt geen specifieke rapportage voorgeschreven door de kanbanmethode, maar een cumulatief stroomdiagram wordt aangeraden.
Retrospective
Scrum: aan het einde van de sprint houden teams een sprint retrospective om te bespreken wat er goed ging en wat er verbeterd kan worden.
Kanban: omdat kanbanborden geen vastgestelde einddatum hebben, is er geen retrospectieve vergadering verbonden aan deze methode.
Fysiek bord versus virtueel bord
Sommige teams werken het liefst met een fysiek bord, zoals een whiteboard of een glazen wand, wanneer ze met scrum- en kanbanborden werken. Fysieke borden werken alleen goed wanneer je hele team zich op dezelfde locatie bevindt en beschikbaar is voor de meeste sprintvergaderingen.
Virtuele borden zijn flexibeler, omdat teamleden ze vanaf elke locatie kunnen bekijken, zelfs wanneer je werkers op afstand in je team hebt. Met platforms zoals Lucidchart kun je je kanban- of scrumborden in real time bijwerken, zodat iedereen altijd toegang heeft tot de nieuwste informatie en updates.
Hoe kan Lucidchart helpen?
Je zult met je team en alle stakeholders van het project in beraad moeten om te bepalen of je het beste een scrum board of kanbanbord kunt gebruiken. Wat je ook besluit, gebruik Lucidchart om het perfecte webgebaseerde bord te maken. Lucidchart biedt kanban- en scrumsjablonen om je te helpen je bord snel op te bouwen.
Met Lucidchart kunnen gebruikers niet alleen in real time samenwerken, maar ook integreren met populaire zakelijke apps, zoals Confluence, Jira, GitHub en Microsoft Teams. Gebruik je Agile hulpmiddelen, wanneer je ook werkt. Ga vandaag nog aan de slag met een gratis account.
Aanmelden voor LucidchartOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.
Gerelateerde artikelen
3 belangrijke nadelen van agile werken (en hoe je ze vermijdt)
De agile-methode biedt veel voordelen bij projectmanagement, maar er kunnen ook nadelen aan kleven. Lees over veelvoorkomende uitdagingen bij agile en de oplossingen om ze te boven te komen.
Agile vs Waterfall vs Kanban vs Scrum
Lees onze complete gids om je te helpen de verschillende project management methoden te begrijpen. Ontdek wat waterfall, agile, Scrum en Kanban echt van elkaar onderscheidt, en welke de beste optie is voor je team.