DESTEP model

Strategisch plannen met het DESTEP model

Lucid Content

Leestijd: ongeveer 4 min

Onderwerpen:

Bedrijven die hun macro-omgeving verkennen en externe factoren proberen in te schatten, voorkomen daarmee dat ze te veel in zichzelf gekeerd raken. Als je weet hoe deze factoren jouw organisatie beïnvloeden, kan dat je een concurrentievoordeel bieden bij het maken van plannen. 

Dit denkproces helpt bij de voorbereiding op verandering en voorkomt dat je slechte beslissingen neemt. In deze blogpost duiker we dieper in DESTEP, geven we een aantal voorbeelden en laten we zien hoe je je eigen DESTEP analyse kunt maken.

Wat is een DESTEP analyse?

DESTEP is een kader dat organisaties gebruiken om beter inzicht te krijgen in hun externe omgeving en de invloed die deze omgeving op hen heeft. De DESTEP analyse is afgeleid van de veelgebruikte PEST analyse, die is ontwikkeld door professor Francis J. Aguilar van de Harvard Business School. De afkorting DESTEP staat voor:

 

  • Demografische factoren: kenmerken van de bevolking, zoals leeftijd, etniciteit, geslacht en opleidingsniveau.
  • Economische factoren: factoren die verband houden met de economie, zoals de sterkte van de valuta, inflatie en stabiliteit.
  • Sociale factoren: de houding van de bevolking ten opzichte van cultuur, overtuigingen, waarden en gedrag.
  • Technologische factoren: welke invloed heeft technologie op analyses, gegevens en software?
  • Ecologische factoren: ecologie speelt op verschillende vlakken binnen je bedrijf een rol, zoals milieu, duurzaamheid, afvalbeheer en beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen. 
  • Politieke factoren: hoe ziet het lokale politieke klimaat eruit? Hieronder vallen wetten, beleidsregels en alles wat met politiek te maken heeft.

Het doel van een DESTEP analyse 

Een DESTEP analyse is bedoeld om organisaties extern inzicht te geven in hun bedrijf. Door de zes factoren (demografisch, economisch, sociaal, technologisch, ecologisch en politiek) te analyseren, krijgen analisten een dynamisch en overzichtelijk beeld van hun macro-omgeving. De DESTEP analyse is gemakkelijk uit te voeren en eenvoudig te begrijpen voor alle stakeholders en teamleden.

Zo maak je een DESTEP analyse

Nu ben je klaar om je eigen DESTEP analyse te maken. Het maakt niet uit of je het op papier of met diagramsoftware zoals Lucidchart doet, maar zorg er in ieder geval voor dat je voor elk onderdeel van de analyse een duidelijke plek markeert. Zet de koppen voor de zes factoren neer en zorg dat je voldoende ruimte hebt om informatie in elke categorie te zetten. 

 

Begin je analyse door jezelf vragen te stellen zoals hieronder en maak daarbij aantekeningen:
 

  • Wat voor soort mensen zijn onze primaire gebruikers?
  • Welke invloed hebben belastingtarieven op onze winstgevendheid?
  • Wat doen onze concurrenten om het vertrouwen van klanten te winnen?
  • Hoe doen we aan cyberbeveiliging? Is dat voldoende?
  • Optimaliseren we onze processen?
  • Welke invloed heeft lokale wetgeving op onze manier van zakendoen?

 

Je kunt dit alleen doen of samen met je team. Hoe meer mensen je erbij betrekt, hoe meer verschillende perspectieven je krijgt. Dat kan erg nuttig zijn. Denk objectief na over elke categorie. Als je even vastloopt, kun je gerust verdergaan met de volgende categorie en er aan het einde op terugkomen. Als je alle onderdelen in het kader hebt ingevuld, is het tijd voor het analyseren en het brainstormen over de volgende stappen.

Waarom DESTEP? 

Met een DESTEP analyse kun je strategische beslissingen nemen voor je organisatie. Managers kunnen conclusies trekken en cruciale veranderingen doorvoeren als ze begrijpen welke invloed de macro-omgeving heeft op hun bedrijf. 

 

Als je op zoek bent naar een uitgebreid overzicht van je macro omgeving en wilt weten hoe externe factoren verband met elkaar houden, is een DESTEP analyse de juiste keuze. Maar er zijn ook andere analyses die je kunt uitvoeren om nog meer inzicht te krijgen in je interne en externe omgeving.

SWOT-analyse

Er zijn allerlei modellen waarmee organisaties externe factoren kunnen identificeren. Met een SWOT analyse kun je bijvoorbeeld sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen binnen je bedrijf identificeren. Door de interne factoren in kaart te brengen, zie je wat er goed werkt, wat je moet veranderen en hoe je dat kunt verbeteren.

 

Sjabloon voor een swot analyse
Sjabloon voor SWOT analyse (klik om te openen)

SOAR analyse

SOAR staat voor sterktes, kansen (opportunities), ambities en resultaten. Net als de SWOT analyse kijkt ook deze analyse naar de situatie binnen je bedrijf. Door te bekijken wat er goed gaat, kun je deze sterke punten verder uitwerken.

Sjabloon voor SOAR analyse
Sjabloon voor SOAR analyse (klik om te openen)

PESTEL-analyse

Een PESTEL analyse kijkt naar externe politieke, economische, sociale, technologische, milieugerichte en wettelijke factoren. Bedrijven kunnen hiermee onderzoek doen naar de context waarin zij actief zijn. Het PESTEL kader lijkt veel op DESTEP, met dit verschil dat DESTEP ook naar demografische en ecologische factoren kijkt.

Sjabloon voor PESTEL-analyse
Sjabloon voor PESTEL analyse (klik om te openen)

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.

Gerelateerde artikelen

  • SWOT versus PEST: welke analyse moet je kiezen?

    De SWOT- en PEST-analyses zijn beide waardevolle tools om diepgaande inzichten te verwerven in je bedrijf en zijn positie in de wereld. Maar welke analyse moet je nu kiezen? In dit blogartikel ontdek je hoe SWOT- en PEST-analyses jou kunnen helpen om vol vertrouwen je volgende project aan te pakken.

Begin vandaag nog met diagrammen maken met Lucidchart - probeer het gratis!

Meld je gratis aan

of verdergaan met

Door te registreren ga je akkoord met onze Servicevoorwaarden en bevestig je dat je ons Privacybeleid gelezen hebt en begrijpt.