Try free
Wat is cloud computing? Maak kennis met de cloud computing basisprincipes
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 7 min
Cloud computing verovert de wereld. In 2021 wordt volgens onderzoek van Cisco maar liefst 94% van de workloads en instanties via clouddatacenters verwerkt, tegenover 6% via traditionele datacenters.
Het principe van de cloud is niet nieuw, maar nu meer en meer bedrijven overstappen op cloudgebaseerde diensten is het belangrijk om de nuances van de terminologie en concepten van cloud computing te kennen.
Wat is de cloud?
Voor de minder technisch onderlegden onder ons kan de cloud een intimiderend en vaag concept lijken. We horen overal over cloud computing, maar wat is het eigenlijk precies?
Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) beschrijft de basisprincipes van cloud computing als volgt:
Cloud computing is een manier om een overal beschikbare, eenvoudige, on-demand netwerktoegang mogelijk te maken tot een gedeelde bron van computingmiddelen (zoals netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten), zodat deze middelen snel kunnen worden verstrekt en vrijgegeven met minimaal beheer of interactie met een serviceprovider.
Nog steeds niet duidelijk?
In het kort is de cloud het internet, en cloud computing is techjargon voor software en diensten die via internet (of een intranet) worden gerund, in plaats van via privéservers of harde schijven.
Hoe werkt de cloud?
Cloud computing is anders dan traditionele IT-hostingdiensten omdat de consument (of dat nu een bedrijf, organisatie of individuele gebruiker is) over het algemeen niet de eigenaar is van de infrastructuur die nodig is om de gebruikte programma's of applicaties te ondersteunen.
In plaats daarvan zijn die elementen het eigendom van een derde die deze elementen beheert, en betaalt de eindgebruiker voor het gebruik van de diensten. Met andere woorden: cloud computing is een on-demand computingmodel, in de stijl van nutsvoorzieningen.
Kenmerken van cloud computing
Zelfbediening op vraag
Gebruikers kunnen wanneer ze dat nodig hebben computingdiensten via de cloud bereiken, zonder tussenkomst van een serviceprovider. De computingdiensten moeten volledig on-demand zijn, zodat gebruikers de controle en flexibiliteit hebben om aan hun veranderende behoeften tegemoet te komen.
Brede netwerktoegang
Cloudcomputingdiensten zijn op grote schaal beschikbaar via het netwerk, op de apparaten waar de gebruiker de voorkeur aan geeft (bijvoorbeeld laptops, desktops, smartphones enz.).
Samengebrachte middelen
Een van de aantrekkelijkste elementen van cloud computing is dat middelen worden samengebracht om computingdiensten op de juiste schaal te kunnen leveren. Middelen zoals opslag, geheugen, verwerking en netwerkbandbreedte worden samengebracht en op basis van de vraag toegewezen aan meerdere consumenten.
Snelle elasticiteit
Middelen met succes toewijzen vereist elasticiteit. Middelen moeten juist en snel worden toegewezen, met de mogelijkheid om grote pieken en dalen in de vraag te absorberen, zonder dat de dienst onderbroken wordt en zonder kwaliteitsverlies.
Een gemeten dienst
In navolging van het nutsmodel wordt de afname van cloudcomputingdiensten gemeten. Deze meting stelt de serviceprovider (en de consument) in staat het gebruik te volgen en de kosten te berekenen op basis van de vraag naar de middelen.
Vergelijk cloudgebaseerde serveroplossingen met lokale oplossingen om het juiste systeem voor jouw organisatie te vinden.
Meer informatieModellen voor clouddiensten
Cloudoplossingen zijn er in drie primaire servicemodellen: Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-service (SaaS).
IaaS
Met IaaS hebben gebruikers toegang tot opslag, netwerken, servers en andere computingmiddelen via de cloud. Hoewel het nog steeds de verantwoordelijkheid van de gebruiker is om zijn of haar applicaties, gegevens, middleware enz. te beheren, verzorgt IaaS geautomatiseerde en schaalbare omgevingen die de gebruiker een grote mate van controle en flexibiliteit bieden.
Veel bedrijven gebruiken IaaS bijvoorbeeld om pieken in de workload te ondersteunen tijdens drukke periodes (zoals de feestdagen).
Hier volgen een aantal populaire IaaS-providers:
- Amazon Web Services (AWS)
- Microsoft Azure
- Google Compute Engine (GCE), de IaaS-component van Google Cloud Platform (GCP)
Vind het beste cloudplatform voor jou en je bedrijf door AWS, Azure en GCP te vergelijken.
Meer informatiePaaS
Deze dienstenlaag richt zich vooral op ontwikkelaars en bedrijfsvoerders. Serviceproviders verhuren cloudgebaseerde platforms zodat gebruikers applicaties kunnen ontwikkelen en leveren. PaaS biedt met andere woorden een kader waarbinnen applicaties eenvoudiger en efficiënter kunnen worden gebouwd, aangepast en geïmplementeerd.
SaaS
Cloudapplicatiediensten vormen het bekendste clouddienstenmodel. De software wordt via internet (meestal via een browsergebaseerde interface) gehost, verpakt en geleverd door een derde. Door de softwareapplicatie via internet te leveren, kunnen bedrijven de kosten voor het beheer en onderhoud afwentelen op de leverancier(s).
Tot de populaire SaaS-opties behoren onder meer software voor e-mail en klantrelatiebeheer.
Soorten cloud computing
Er zijn drie belangrijke opties voor clouddiensten: private, publieke en hybride clouds. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze van jou en je bedrijf hangt zowel af van je gegevens als van het veiligheids- en beheerniveau dat je nodig hebt.
Openbaar
Een openbare cloud is waarschijnlijk de meest algemeen begrepen optie voor cloud computing. Bij deze optie worden alle diensten en ondersteunende infrastructuur off-site beheerd via internet en gedeeld door meerdere gebruikers (of tenants).
Een goed voorbeeld van een publieke cloud op het niveau van individuele consumenten is een streamingdienst zoals Netflix of Hulu. Gebruikers abonneren zich via een individueel account op de service, maar hebben via internet toegang tot dezelfde diensten op het platform.
Het voordeel van een publieke cloud is de grotere efficiëntie en dus grotere kosteneffectiviteit van gedeelde middelen. Publieke clouds zijn over het algemeen goedkoper dan private en hybride cloudoplossingen (en traditionele lokale computingoplossingen) omdat ze profiteren van schaalvoordelen. Gebruikers hoeven niet te betalen voor diensten waar ze geen gebruik van maken, en ze hoeven zich geen zorgen te maken over het beheer en onderhoud van de fysieke infrastructuur.
Privé
Een private cloud biedt IT-diensten via internet of een privénetwerk aan bepaalde gebruikers, in plaats van aan het bredere publiek. Een private cloud heeft meestal maar één tenant, terwijl een publieke cloud meerdere tenants heeft. Alle gegevens zijn beschermd met een firewall. Dit is een populaire keuze voor veel bedrijven die de flexibiliteit van de cloud willen in combinatie met meer maatwerk en beveiliging.
Private clouds kunnen op locatie of off-site staan. Het onderscheidende kenmerk is de enkele, particuliere tenant die meer controle over de IT-diensten behoudt. Private clouds zijn een populaire keuze voor bedrijven waarvoor veiligheid en naleving hoge prioriteit hebben.
Hybride
Een hybride cloudomgeving combineert tot op verschillende hoogte elementen van private en publieke clouds. Hoewel clouds in een hybride omgeving onafhankelijk functioneren, communiceren ze via een versleutelde verbinding en maken ze de portabiliteit van gegevens en applicaties mogelijk.
Deze cloudoplossing wint aan populariteit, omdat het organisaties meer flexibiliteit biedt om aan hun IT-behoeften te voldoen.
Voordelen van cloud computing voor je bedrijf
Er hangen veel potentiële voordelen aan het implementeren van cloudgebaseerde oplossingen voor je bedrijf. Afhankelijk van je zakelijke en databehoeften kan overstappen naar een cloudomgeving de volgende voordelen opleveren:
Kostenbesparing
Hoewel de initiële kosten van een overstap naar de cloud sommige bedrijven doet terugschrikken, zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor ROI en kostenbesparing. In de cloud werken betekent over het algemeen een pay-as-you-go-model, wat betekent dat je niet langer hoeft te betalen voor IT die je niet gebruikt (of dit nu opslag, bandbreedte, enz. is).
Daarnaast zijn cloudoplossingen in het bijzonder betaalbaar voor kleinere bedrijven waarbij het kapitaal ontbreekt om eigen IT-infrastructuren te bouwen en beheren. Meer efficiëntie en schaalvoordeel betekent minder kosten op de lange termijn.
Betrouwbaarheid
Een beheerd cloudplatform is meestal veel betrouwbaarder dan een interne IT-infrastructuur, met minder gevallen van downtime of dienstonderbrekingen. De meeste providers bieden 24/7 ondersteuning en 99,9% beschikbaarheid.
Met back-ups van back-ups kun je ervan uitgaan dat je gegevens en applicaties beschikbaar zijn, wanneer je ze ook nodig hebt.
Mobiliteit
De cloud biedt een portabiliteitsniveau waar traditionele IT slechts van kan dromen. Wanneer je je gegevens en software in de cloud beheert, kunnen medewerkers waar en wanneer ze maar willen de noodzakelijke informatie raadplegen en met elkaar communiceren, via hun laptop, smartphone of andere met internet verbonden apparaten.
Cloudgebaseerde oplossingen bieden kansen voor meer werk op afstand, hogere productiviteit en meer efficiëntie, omdat iedereen met één druk op de knop verzekerd is van toegang tot dezelfde bijgewerkte informatie.
Bereidt jouw bedrijf zich voor op de overstap naar de cloud? Gebruik onze checklist om je cloudmigratiestrategie op het juiste spoor te houden.
Meer informatieOver Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.