Alles over tijdlijnen

Een tijdlijn is een krachtige hulpmiddel voor het plannen van projecten en helpt je om gebeurtenissen visueel en chronologisch in kaart te brengen. Deze uitgebreide gids vertelt je alles wat je moet weten over tijdlijnen. Wat ze zijn, hoe je ze gebruikt en daarnaast bieden we voorbeelden en sjablonen waarmee je direct gratis aan de slag kan.

Wat is een tijdlijn?

Een tijdlijn is een visuele weergave van een chronologische reeks gebeurtenissen binnen een verhaal, een proces of de geschiedenis. Tijdlijnen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden weergegeven, en maken het eenvoudiger om te begrijpen hoe verschillende gebeurtenissen, mensen en acties een rol hebben gespeeld of zullen spelen in een bepaald proces of een bepaalde tijdsperiode. Tijdlijnen kunnen worden gecombineerd met tekst en afbeeldingen om infographics te ontwerpen, die gemakkelijk statistieken, historische gebeurtenissen en andere informatie kunnen overbrengen.

tijdlijnen

In minder dan 5 minuten aan de slag met Lucidchart

  • Gebruik onze online tool om je eerste online diagram te maken op basis van een sjabloon of leeg canvas of importeer een document.
  • Voeg tekst, vormen en lijnen toe om je stroomdiagram aan te passen.
  • Meer informatie over het aanpassen van de stijl en opmaak in je stroomdiagram.
  • Vind wat je nodig hebt met 'Functie zoeken'.
  • Deel je stroomdiagram met je team om samen te werken.

Soorten tijdlijnen

Je kunt kiezen uit een aantal verschillende opties en formats voor je tijdlijn om informatie het beste te visualiseren. Hier vind je een paar van de meest gebruikte tijdlijnen:

Horizontale tijdlijn: horizontale tijdlijnen geven informatie in chronologische volgorde weer, van links (beginpunt) naar rechts (eindpunt).

 

Verticale tijdlijn: in verticale tijdlijnen wordt informatie chronologisch weergegeven, met de eerste gebeurtenis bovenaan de pagina en de laatste onderaan. Gebeurtenissen en andere informatie worden toegevoegd als horizontale vertakkingen aan beide kanten van de tijdlijn.

tijdlijnen

Chronologische tijdlijn: Chronologische tijdlijnen weergeven een specifieke volgorde van gebeurtenissen, meestal met de vroegst mogelijke gebeurtenis aan de linkerkant en de laatste aan de rechterkant. Dit type tijdlijn wordt vaak gebruikt om historische gebeurtenissen te visualiseren.

Gantt diagram: Een Gantt diagram is een horizontaal staafdiagram dat wordt gebruikt om de voortgang van een project door de tijd heen visueel bij te houden. Dit type is ideaal voor het beheren van zowel grote als kleine projecten, maar ook voor het coördineren van taken, tijd per taak, belangrijke datums en benodigde middelen.

Dynamische tijdlijn: Met dynamische tijdlijnen kan een gebruiker in real-time door datums navigeren en deze bewerken. Deze tijdlijnen zijn het meest geschikt voor het visualiseren en analyseren van grote hoeveelheden data over een grote tijdspanne.

Statische tijdlijn: Dit zijn bijvoorbeeld chronologische tijdlijnen en tijdlijnen in de vorm van een staafdiagram. Alle gegevens worden allemaal tegelijk op een statisch vlak gepresenteerd en de informatie verandert of verschuift niet.

Verticaal staafdiagram: Een tijdlijn in de vorm van een verticaal staafdiagram kan worden gebruikt om bedragen, aantallen en hoeveelheden, zoals geld of bedrijfsgroei, weer te geven in de tijd. Zo krijg je een snelle visualisatie van winsten en/of verliezen, waardoor deze tijdlijnen ideaal zijn voor bedrijfsanalisten of financiële teams.

Onderdelen van een tijdlijn

Een tijdlijn bestaat uit vier basisonderdelen:
 

  • Datums: duiden aan wanneer een specifieke gebeurtenis plaatsvindt op een tijdlijn
  • Beschrijvingen: beschrijven een bepaalde gebeurtenis 
  • Kopteksten (optioneel): geven extra context aan een tijdlijn wanneer ze naast een beschrijving worden toegevoegd
  • Afbeeldingen (optioneel): voegen visuele accenten en aanvullende informatie toe

Naast deze vier elementen bevatten tijdlijnen vaak de volgende afbeeldingen en symbolen:
 

Afbeelding symbool

Naam symbool

Beschrijving

symbool lijnbalk

Lijnbalk

Gebruikt om een gebeurtenis, voortgang of verhaal van begin tot eind weer te geven.

symbool tijdlijn met mijlpalen

Mijlpaal

Gebruikt om gebeurtenissen of mijlpalen weer te geven. Toont vaak een datum.

symbool tijdlijn met tijdbalk

Tijdbalk

Gebruikt om een bepaalde tijdsduur weer te geven.

symbool tijdlijn met intervallen

Interval

Gebruikt om de tijd weer te geven die verstrijkt binnen de tijdlijnsequentie.

Voordelen van het gebruik van een tijdlijn

Een tijdlijn is een populaire en veelzijdige tool voor leren, onderwijs en management. Het gebruiken van een tijdlijn heeft tal van voordelen. Ze bieden niet alleen een duidelijke en georganiseerde manier om gegevens en gebeurtenissen door de tijd heen op te tekenen, maar ze helpen ook om snel en gemakkelijk uiteenlopende informatie te begrijpen en te onthouden.

Ontdek hoe tijdlijnen je kunnen helpen in de volgende gebieden:

Tijdlijnen voor geschiedenis: de eenvoudige structuur van tijdlijnen, en de manier waarop ze gebeurtenissen en veranderingen in de context van tijd kunnen plaatsen, maakt ze bijzonder nuttig in de geschiedenisles. Met een tijdlijn kunnen leerlingen en studenten de individuele momenten die samen conflicten, sociale bewegingen, biografieën en andere historische gebeurtenissen vormen, doeltreffend visualiseren. Het visuele karakter van tijdlijnen maakt ze ook bijzonder nuttig om informatie te verwerken en onthouden.

Tijdlijnen voor begrijpend lezen: begrijpend lezen gaat vooral om een goed begrip van de ontwikkeling van personages, oorzaak en gevolg, betekenis en de basisstructuur van een verhaal, met een begin, midden en einde. Leerkrachten kunnen tijdlijnen gebruiken om deze thema's duidelijk te schetsen en leerlingen te helpen gemakkelijker patronen en belangrijke gebeurtenissen in een verhaal te identificeren. Vooral voor leerlingen die visueel zijn ingesteld, kan het nuttig zijn om een verhaal chronologisch weergegeven te zien.

Tijdlijnen voor projectbeheer: een visueel overzicht van de projectdoelen en voortgang kan cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat het hele team op dezelfde golflengte zit. Tijdlijnen bieden je team een visuele weergave van welke mijlpalen moeten worden bereikt, wat er nodig is en aan wie welke taken zijn toegewezen. Ze fungeren ook als een gecentraliseerd tijdschema, met fasen en updates, zodat het hele team steeds perfect op de hoogte blijft.

tijdlijnen voor projectbeheer

Een tijdlijn maken

Met de onderstaande stappen maak je gemakkelijk een standaard horizontale tijdlijn, van begin tot eind.

  1. Verzamel alle benodigde informatie met betrekking tot de gebeurtenis, inclusief data, namen, beschrijvingen, taken, deadlines, etc.
  2. Teken met behulp van je software voor tijdlijnen een horizontale lijn om je project, evenement of historische gebeurtenis weer te geven.
  3. Bepaal de intervallen waarin je tijdlijn moet worden opgedeeld, bijvoorbeeld uren, weken of jaren. Als je Lucidchart gebruikt, zet je het raster aan om dit gelijkmatig te tekenen.
    • Tijdsblokken: Je kunt ook tijdsblokken gebruiken in plaats van intervallen bij het plannen van een reeks taken of afspraken. Plaats verschillende gekleurde vakken op je tekenvel om je taken, afspraken of mijlpalen in de juiste volgorde weer te geven.
  4. Voeg uiterst links op je tijdlijn een kenmerkende vorm, lijn of pictogram toe om je eerste mijlpaal weer te geven.
  5. Voeg een tekstvak toe met alle noodzakelijke details over je mijlpaal. Dit kan taakinformatie, deadlines, historische informatie, data, etc. zijn. Houd je beschrijving zo kort mogelijk.
  6. Herhaal dit totdat alle noodzakelijke mijlpalen of taken op je tijdlijn staan.
  7. Voeg afbeeldingen of pictogrammen toe die je mijlpalen in de juiste context kunnen plaatsen of de informatie visueel kunnen verduidelijken.

Raadpleeg onze andere Lucidchart-blogs voor specifieke instructies over het maken van een tijdlijn in:

  • Microsoft Excel
  • Microsoft Word
  • Microsoft PowerPoint
  • Google Docs

Voorbeelden van tijdlijnen

Hieronder vind je enkele tijdlijnsjablonen die je zelf kunt aanpassen en gebruiken.

Tijdlijnsjabloon:
Deze zeer eenvoudige lay-out is ideaal voor het weergeven van belangrijke mijlpalen in chronologische volgorde, per maand.

tijdlijnsjabloon

Tijdlijnsjabloon met projectmijlpalen :
Deze tijdlijnsjabloon kan je helpen de voortgang van uw project te tonen, belangrijke mijlpalen te identificeren en belanghebbenden op de hoogte te houden.

volgen van tijdlijn met mijlpalen

Tijdlijnsjabloon voor een dagplanning:
Deze tijdlijnsjabloon voor een dagschema is ideaal om alle gebeurtenissen in een dag te visualiseren, gespreid per uur. In deze sjabloon kun je ook notities toevoegen en individuele evenementen, vergaderingen en activiteiten ordenen volgens prioriteit.

tijdlijnsjabloon

Templates van tijdlijnen

Tijdlijnsjabloon

Tijdlijn voor project management

Sjabloon marketingtijdlijn

Historische tijdlijn

Evenementen Tijdlijn Template

Projecttijdlijn met gegevensvoorbeeld

Nuttige bronnen

Online tijdlijnen maken

Ontdek hoe je Lucidchart gebruikt om snel en eenvoudig krachtige tijdlijnen te maken.

Meer informatie

Een tijdlijn maken in Word

Ontdek hoe je een tijdlijn maakt in Word

Meer informatie

Een tijdlijn maken in Excel

Ontdek hoe je een tijdlijn maakt in Excel

Een project tijdlijn maken

Ontdek hoe je een tijdlijn maakt waarmee je jouw project kunt beheren.

Veelgestelde vragen over tijdlijnen

Over Lucidchart

Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur.

Aan de slag

  • Prijzen
  • Individueel
  • Team
  • Enterprise
  • Contact met sales
PrivacyJuridischPrivacykeuzes voor cookiesCookiebeleid

© 2024 Lucid Software Inc.