Try free
Loonkloof analyseren in Lucidchart
Lucid Content
Leestijd: ongeveer 4 min
Onderwerpen:
Gelijke betaling is niet alleen van cruciaal belang om de economische gelijkheid te waarborgen, maar is ook zinvol vanuit zakelijk oogpunt. Als werknemers erop vertrouwen dat hun werkgever waarde hecht aan loongelijkheid, komt dat hun betrokkenheid in de organisatie ten goede. Als loongelijkheid prioriteit heeft in je organisatie, heeft dat volgens experts een positief effect op personeelsverloop en -behoud, de motivatie van de medewerkers en de prestaties in het algemeen.
Loongelijkheid betekent niet dat iedereen evenveel verdient, maar dat voor hetzelfde werk hetzelfde betaald wordt. De weg naar loongelijkheid kan intimiderend zijn vanwege juridische obstakels en het sociale taboe op praten over salarissen. Een loongelijkheidsanalyse en -audit kunnen uitstekende middelen zijn om de loonkloof te dichten. Daarmee breng je op basis van personeelsgegevens een eventuele loonkloof cijfermatig in kaart en neem je objectieve beslissingen met het oog op gelijke lonen in overeenstemming met de geldende wetgeving.
Lucidchart kan complexe datasets logisch en overzichtelijk visueel weergeven en kan zo je HR-team helpen om trends vast te stellen en onregelmatigheden te onderzoeken. Bovendien krijg je op die manier het kwantitatieve bewijs dat je nodig hebt om het loongelijkheidsbeleid van je bedrijf grondig te analyseren, zodat je stappen kunt ondernemen om een eventuele loonkloof binnen je organisatie te dichten.
Een loonkloof analyse uitvoeren met Lucidchart
Afhankelijk van de doelstellingen van je organisatie kun je diverse visuele weergaves gebruiken om de salarisgegevens van je organisatie tot in detail te bekijken. Hier laten we zien hoe je met je personeelsgegevens een organigram maakt om je loonkloof analyse uit te voeren.
Volg de onderstaande stappen om zelf aan de slag te gaan.
1. Importeer personeelsgegevens in Lucidchart
Verzamel vanuit je HR-software de basisgegevens van alle medewerkers, zoals hun functie, afdeling, datum van indiensttreding enzovoort en neem die gegevens op in een spreadsheet of CSV-bestand. Importeer je spreadsheet vervolgens via onze importfunctie rechtstreeks in Lucidchart om automatisch een organigram te genereren met alle vereiste informatie.
2. Importeer salarisgegevens
Nadat je de personeelsgegevens geïmporteerd hebt, importeer je een tweede spreadsheet met de salarisgegevens van je werknemers via onze gegevensoverlayfunctie in het contextvenster voor organigrammen. Bij gegevensoverlay koppelt Lucidchart beide datasets automatisch op basis van werknemers-ID of ander vooraf bepaald criterium. Nu beide datasets aan je canvas zijn toegevoegd, kun je de salarisinformatie gemakkelijk in de context plaatsen van bepalende criteria, zoals anciënniteit of huidige functie.
3. Geef aan welke velden bij elke vorm worden weergeven
Kies in het contextvenster welke velden bij elke organigramvorm weergeven moet worden. Maak een keuze uit de lijst met suggesties of voeg zelf velden toe om meer context te bieden die nuttig kan zijn voor je analyse.
4. Gebruik voorwaardelijke opmaak om discrepanties te markeren
Met voorwaardelijke opmaak kun je regels opstellen om geslacht, loon, anciënniteit en andere variabelen te markeren om discrepanties op te sporen. Je kunt ook de groepsweergave gebruiken om werknemers niet-hiërarchisch te groeperen. Organiseer je organigram aan de hand van criteria die je zelf kiest, zoals vergelijkbare functies of ervaring, om mogelijke loonkloven visueel weer te geven.
5. Deel je analyse
Loongelijkheidsanalyses zijn het doeltreffendst als ze het resultaat zijn van een gezamenlijke inspanning. Experts raden dan ook aan dat HR-, juridische en financiële teams tezamen personeelsgegevens bevestigen, loondiscrepanties identificeren, officiële loonpraktijken binnen de hele organisatie bespreken en eventuele juridische of zakelijke factoren onderzoeken die kunnen leiden tot verschillen in de betaling van je werknemers.
Gebruik de samenwerkingsfuncties van Lucidchart om je team bij de beslissingen omtrent je loongelijkheidsanalyse te betrekken. Voeg vormspecifieke opmerkingen toe met @mentions om de aandacht te vestigen op specifieke punten en deel je analyse met de betreffende stakeholders om te zorgen dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van je bevindingen en aanbevelingen.
Zet de eerste stap op weg naar gelijke lonen met Lucidchart
Werken aan loongelijkheid draagt niet alleen bij tot economische gelijkheid binnen je organisatie, maar is ook een eerste stap op weg naar ethische, niet-discriminerende praktijken die je werknemers het gevoel geven gewaardeerd te worden voor het werk dat ze leveren.
Ga nu aan de slag: meld je aan bij Lucidchart om het complexe proces van loongelijkheid te vereenvoudigen met duidelijke, visuele beelden op basis van gegevens. Dankzij intuïtieve functies zoals gegevensoverlay, voorwaardelijke opmaak en groepsweergave kun je gemakkelijk een uitgebreide loongelijkheidsanalyse voeren en eventuele loondiscrepanties aan het licht brengen.
Over Lucidchart
Lucidchart, een slimme diagramapplicatie in de cloud, is een kernonderdeel van Lucid Software's pakket voor visuele samenwerking. Met deze intuïtieve cloudgebaseerde oplossing kunnen teams in realtime samenwerken om flowcharts, mockups, UML-diagrammen, kaarten van customer journeys en meer te maken. Lucidchart stuwt teams vooruit om sneller aan de toekomst te bouwen. Lucid is trots op zijn diensten aan belangrijke bedrijven over de hele wereld, waaronder klanten als Google, GE en NBC Universal, en 99% van de Fortune 500. Lucid werkt samen met brancheleiders, waaronder Google, Atlassian en Microsoft. Sinds de oprichting heeft Lucid talrijke onderscheidingen ontvangen voor zijn producten, bedrijfsvoering en werkcultuur. Ga voor meer informatie naar lucidchart.com.